Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Cultuurmachine #17: liefdesbingo, 3O jaar UMC Bigband en héél veel jazz

17 november 2023, 16.00 uur · Aangepast 17 november 2023, 16.18 uur · Door Nadine van Ginkel & Rikke Prent

Waar moet een goed liefdesleven in godsnaam aan voldoen? De tentoonstelling "Yes, I Do" bij Nieuw Dakota viert de 'geslaagde' liefde met kunstwerken van kunstenaarskoppels. Maar wanneer is een liefdeskoppel nu eigenlijk geslaagd? We zoeken het uit met relatietherapeut Joey Steur tijdens de nieuwe tentoonstelling "Yes I Do" in Nieuw Dakota, aan de hand van een ouderwets potje bingo. 

Liefdesbingo in Nieuw Dakota tijdens de tentoonstelling "Yes, I Do" - AT5

De groepstentoonstelling vertoont werk van vijf kunstenaarskoppels die ook liefdespartners van elkaar zijn. "Het is een inkijkje in hoe we ons kwetsbaar kunnen opstellen en liefde kunnen tonen aan onze wederhelften. Als je als bezoeker binnenkomt, is het alsof je beeldende liefdesbrieven kunt lezen die de kunstenaars voor elkaar hebben gemaakt", vertelt Elise Kat, directeur bij Nieuw Dakota.

Quote

"Het is alsof je beeldende liefdesbrieven kan lezen die de kunstenaars voor elkaar hebben gemaakt"

Ellis Kat, directeur Nieuw Dakota

Bigband van het Amsterdam UMC 

De personeelsband van het Amsterdam UMC  bestaat 30 jaar. En dat is niet zomaar een rommelig groepje enthousiastelingen, het is een heuse bigband. Het is het eerste en enige ziekenhuis in het land met een eigen bigband. We gingen even kijken bij een jubileumconcert.

Ze zijn op tour door het hele land. En dat is niet alleen voor de lol, maar ook om geld in te zamelen voor het goede doel. Zij vragen aandacht voor het pas geopende Erik Scherderhuis, waar jongeren met niet-aangeboren hersenletsel worden behandeld. Er is tot nu toe al bijna 4000 euro opgehaald.

Super Sonic Jazz

En dan tot slot jazz. De zesde editie van het Super Sonic Jazz Festival trapte af in Paradiso met drie bands met jong jazz-talent. "Heel gaaf om Super Sonic Jazz te mogen openen", vertelt een van de bandleden aan AT5.

Het talentontwikkelingsplatform Super Sonic Jazz werd in 2016 opgericht in Amsterdam. Het is een reeks concerten en clubavonden in de poptempel Paradiso. De bedoeling: een podium bieden aan de nieuwe generatie jazzmuzikanten.

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda

Meer afleveringen van de Cultuurmachine met Nadine vind je hier