Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kilometers de grond in op zoek naar aardwarmte: "Een schone warmtebron onder onze voeten"

19 november 2023, 20.00 uur · Door Ronald Olsthoorn

Vlak langs de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel trekt een boortoren al een paar weken de aandacht. Daar worden nu de laatste proefboringen verricht om te kijken of op die plek straks warm water uit de grond kan worden gehaald om uiteindelijk tienduizenden huizen in en rond Amsterdam mee te verwarmen.

AT5

De boor, bediend door een Oostenrijks bedrijf, is niet van het halve werk. Nu al is een diepte van ruim 2.000 meter bereikt, daar waar de zogeheten Formatie van Slochteren zich bevindt, een bijzondere aardlaag. 

"260 miljoen jaar geleden lag hier een grote woestijn en we hopen dat dat een mooie, waterdoorlatende zandsteen is, daar gaan we nu achter komen", legt onderzoeksleider van Energiebeheer Nederland, Marten ter Borgh uit op het boorplatform.

Eerder al was de omgeving gescand om te bepalen of aardwarmte hier een optie is, en net als hier in Amsterdam, worden nu ook op andere plekken in Nederland de laatste verkenningen verricht om echt met geothermie aan de slag te gaan.

Afbeelding uit animatie van Energie Beheer Nederland. -

Daarvoor moet het opgeboorde water ten minste 85 graden heet zijn, en dat vind je dus 2 tot 4 kilometer onder de grond. De boorspoeling die voor de installatie gebruikt wordt, wordt weer opgevangen, gezeefd en opnieuw gebruikt. Er wordt niet in waterwingebieden gezocht naar toekomstige productieputten en volgens Ter Borgh hoeven ze in de Arena ook niet voor een aardbeving te vrezen; de samenstelling van de aarde verandert volgens de geoloog door de boringen niet.

Ter Borgh: "Bij een aardwarmteproject heb je altijd twee boringen. Bij de ene haal je heet water omhoog en met de andere breng je het afgekoelde water weer terug in de laag waar het vandaan komt. Dus het is op die manier een kringloop en je haalt uiteindelijk dus niks weg."

Over een paar maanden moet duidelijk zijn of de aardlagen geschikt zijn voor geothermie en dan zou het voor de eerste huizen die nu al op stadswarmte zijn aangesloten, de komende jaren snel kunnen gaan. 

"Hier vlakbij in Zuidoost ligt al een warmtenet. Als je aardwarmte wint moet je dat ook naar de mensen toe kunnen brengen en daar heb je zo'n warmtenet voor nodig", aldus Ter Borgh. 

De boortoren aan de Burgemeester Stramanweg. -

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938