Start van hoofdcontent

OBA Live

nl

OBA Live: Paarse Vrijdag, Black Friday en Smibologie

23 november 2023, 19.00 uur · Door AT5 Producties

Waarom moeten we massaal deelnemen aan Paarse Vrijdag, maar juist minder aan Black Friday? En wat betekent Lottobagga? Dit komt allemaal aan bod in de nieuwe aflevering van OBA Live.

Paarse Vrijdag

Op vrijdag 8 december is het weer Paarse Vrijdag. Op deze dag is er voor scholieren de kans om hun solidariteit te tonen naar LHBTQIA+’ers. Dit door onder andere het dragen van een paarse outfit. Schoolleider van de Montessori aan de Kade Cordula Rooijendijk is groot voorstander van deze Paarse dag. Zo hangt de gehele school op deze dag vol met paarse vlaggen. 

Toch zijn er ook zeker tegenstanders van Paarse vrijdag. Rooijendijk legt uit dat het van belang is de ouders van de kinderen goed te informeren. Zo geeft Rooijendijk ook een tip voor andere scholen die hier tegen aan lopen: "Laat de ouders duidelijk zien wat je als school doet en ga in gesprek. Het is een compleet pallet dat je moet aanbieden en daar moet je als school wel duidelijk over zijn." 

Quote

"Laat de ouders duidelijk zien wat je als school doet en ga in gesprek."

Cordula Rooijendijk - schoolleider
Schoolleider Cordula Rooijendijk - AT5 Producties

Smibologie

Een andere verwoording voor de Bijlmer is Bims. Draai dit om en je krijgt Smib. Voeg dit samen met logica en je krijgt smibologie. Snap je? Schrijver en wijsgeer Prof. Soortkill legt uit dat hij deze logica probeert te creëren vanuit een ander perspectief. "Ik probeerde een logica te creëren vanuit de Bijlmer en een nieuwe identiteit te geven aan de mensen uit deze buurt." 

Prof. Soortkill legt uit dat zijn nieuwe boek met de titel Smibologie niet alleen voor mensen uit de Bijlmer van belang is: "Ik wil een perspectief bieden aan kinderen uit soortgelijke omgevingen en omstandigheden."

Quote

"Ik probeerde een logica te creëren vanuit de Bijlmer en een nieuwe identiteit te geven aan de mensen uit deze buurt." 

Prof. Soortkill - schrijver en wijsgeer
schrijver en wijsgeer Prof. Soortkill - AT5 Producties

Duurzame Black Friday

Op vrijdag 24 november is het Black Friday, de dag waarop de kortingen je om de oren vliegen. Drukke winkelstraten en miljoenen pakketjes. Sara Dubbeldam, oprichter van het platform When Sara Smiles, legt uit dat Black Friday niet past in een duurzame levensstijl. "Het is een systeem dat een heftige concurrentiestrijd creëert tussen winkels." Dubbeldam heeft een heel duidelijk doel voor ogen: "Ik wil mensen bewust laten worden van hoe je Black Friday zonder kleerscheuren door kunt komen." 

Quote

"Ik wil mensen bewust laten worden van hoe je Black Friday zonder kleerscheuren door kunt komen." 

Sara Dubbeldam - oprichter @when_sara_smiles
Oprichter @when_sara_smiles Sara Dubbeldam - AT5 Producties

OBA Live wordt gemaakt in samenwerking met de OBA.