Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie neemt telefoons mogelijke dealers in beslag en sms't mensen die drugs bestellen

24 november 2023, 17.20 uur · Door AT5

"Jouw telefoonnummer komt voor in het toestel van een mogelijke drugsdealer." Vandaag stuurde de politie naar eigen zeggen honderden sms'jes met deze tekst. Ze zijn gericht aan mensen die in de contactenlijst staan van in beslag genomen telefoons van vermeende drugsdealers.

AT5 / Luuk Koenen

Het gaat om de telefoons van verdachten die dit najaar in Amsterdam werden aangehouden. "Deze telefoons staan vol met interessante gegevens en contactpersonen die contact hebben gehad met de verdachte", zegt de politie. "In de meeste gevallen om drugs te bestellen."

Met het sturen van sms'jes richt de politie zich dus niet alleen op de leveranciers van de drugs, maar ook op de mensen die het kopen. "De politie heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de aangetroffen contacten per sms te informeren over de negatieve gezondheidsrisico’s van drugsgebruik en hen te wijzen op de extreme maatschappelijke gevolgen van drugs"

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de vermeende drugsbestellers en dat de sms'jes alleen bedoeld zijn om mensen te waarschuwen.