Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Gladheidsbestrijding klaar voor winterweer: ''Er ligt hier 4000 ton zout klaar''

1 december 2023, 15.15 uur · Aangepast 4 december 2023, 08.13 uur · Door Korine Geerdink / AT5 Producties

Dit weekend komt er weer nachtvorst aan en dat betekent gladde wegen. In Het Verkeer gaan we langs bij de afdeling gladheidsbestrijding om te zien hoe ze zich voorbereiden op winterweer. De strooiwagens staan opgesteld en er ligt 4000 ton zout klaar.

AT5

Van november tot en met april werkt de gemeente actief aan gladheidsbestrijding. Er wordt dag en nacht gelet op de wegdektemperatuur en het weer om zo te bepalen of er preventief gestrooid moet worden, legt directievoerder Ronald Kram uit.

Meetpunten

De wegdektemperatuur wordt in de gaten gehouden door verschillende meetpunten in de stad. Bij deze meetpunten zitten sensoren in de weg die onder andere de temperatuur van het wegdek, luchtvochtigheid en het zoutgehalte op de weg meten. Door zout te strooien verlaagt het vriespunt van het wegdek met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooid bestaande sneeuw of ijzel weer.

sensor in de weg - AT5

Hoofdwegen worden gestrooid

''Wij strooien alle hoofdwegen van auto, tram en bus. En alle hoofdnet fietspaden'', legt Kram uit. Stoepen, voetpaden en kleinere wegen in de wijken worden niet gestrooid. En daarom moeten mensen altijd alert blijven op gladheid. Als tip geeft hij alle Amsterdammers mee om zout in huis te halen. ''Zo kun je je eigen stoepje ijsvrij maken.''

Strooiwagens staan klaar - AT5

Kijk voor meer informatie over gladheidsbestrijding en alle wegen die gestrooid worden op: amsterdam.nl/winter