Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema droomt van 'La La Land-scène' op A10 tijdens 750 jaar-feest: "Ring symbolische locatie"

8 december 2023, 19.47 uur · Aangepast 10 december 2023, 16.48 uur · Door Nicolai Brannan

Op de langste dag van het jaar 2025 staan Amsterdammers, maar ook mensen uit omliggende steden en dorpen, massaal op de A10. Althans, dat hoopt burgemeester Femke Halsema. Zelf droomt ze bijvoorbeeld van een nagespeelde balletscene uit de Hollywoord-kraker La La Land, opgenomen op een snelweg bij Los Angeles. "Iedereen - met of zonder auto, zou het feest moeten kunnen waarderen", aldus Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. 

Volgens de burgemeester is het deze week gelanceerde plan al een oud idee. "We hadden ooit een groep van honderd Amsterdammers, waaronder Paul Scheffer, Duncan Stutterheim en Zef Hemel, die met het idee kwamen. Zij, en ook ik, hebben ooit de autoloze zondag meegemaakt. Ik ben die nooit vergeten hoe het was om de rolschaatsen op de snelweg, dat was een onvergetelijke ervaring."

15 kilometer

Maandag maakte Halsema bekend dat er op 21 juni 2025 over een afstand van 15 kilometer op de A10 feesten plaatsvinden vanwege de 750e verjaardag van Amsterdam. Het wordt een nationale viering: iedereen is welkom. Verwacht muziek, sport, theater, dans en meer. 

"Het aantrekkelijke aan onze ring in niet alleen dat je onze Amsterdammers een enorme ruimte geeft om een enorm feest te vieren op de langste dag en nacht van het jaar, maar ook dat het Amsterdam en het ommeland verbindt. Het is ook een geweldige locatie voor mensen uit steden en de regio om Amsterdam heen om feest met ons te vieren. Het is prachtige symbolische locatie", aldus Halsema.

Quote

"De openingsscene van La La land is een heel groot ballet op de highway van Los Angeles. Dat ziet er zo fanatisch uit"

femke halsema - burgemeester van Amsterdam

De burgemeester zegt dat het geen politiek statement is van het linkse Amsterdam, waar de meerderheid van de raad en het college weinig liefde heeft voor de auto. "Ik heb hier ook uitgebreid over gesproken met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie heeft ook heel uitgebreid nagegaan wat het verkeerstechnisch betekent."

Maar: "Iedereen begrijpt de geweldige symboliek ervan. Het gaat uiteindelijk om één autoloze dag en nacht, met daarbij de opbouw en afbouw. Dat is geen statement tegen de auto, maar een fantastisch verbindend feest. Iedereen, met of zonder auto, zou het moeten kunnen waarderen. Het betekent namelijk ook dat je er kan hardlopen, fietsen, skaten. Er zullen wedstrijden en tentoonstellingen worden gehouden."

In haar fantasie ziet Halsema bij het A10-feest een filmscène uit La La Land. "Ik ben een enorme liefhebber van die film. Ik heb dat een prachtige film gevonden. De openingsscene van La La land is een heel groot ballet op de highway van Los Angeles. Dat ziet er zo fanatisch uit."

Ze vervolgt: "We gaan natuurlijk ook met alle culturele instellingen praten en kijken wat zij leuk zouden vinden. We hopen dat het voor Amsterdammers, en vooral jonge Amsterdammers, onvergetelijk wordt. Dat ze over zestig jaar nog zeggen: weet je nog die dag dat de A10 gesloten was en ik daar geskatet heb."

Ziggo Dome

Het openingsfeest vindt op 27 oktober 2024 plaats in de Ziggo Dome. Op die dag wordt Amsterdam 749 jaar en breekt het feestjaar aan. "Van dat feest kennen wij het programma en weten we welke partijen het organiseren", zegt Halsema.

De stad heeft ervoor gekozen om niet 365 dagen lang feest te vieren. "Daarom hebben we drie hoogtepunten gekozen. Omdat het op 27 oktober 2025 minder mooi weer is, hebben we die langste dag en nacht van het jaar gekozen", legt de burgemeester uit.

Ergens halverwege volgend jaar maakt Halsema bekend hoe het afsluitende feest er op 27 oktober 2025 uit komt te zien. "Maar neemt u van mij aan, er is voldoende cultuur over om ook nog een fantastisch slotevenement te maken. Dat zal wel ergens binnen zijn, maar wat het precies wordt, weet ik nog niet."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Het Gesprek met de Burgemeester, waarin Halsema ook vertelt over de Chanoeka-viering en reflecteert op de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer, nu ruim twee weken geleden. 

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].