Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Windvaan met veel moeite van dak paleis op de Dam gehaald voor restauratie

18 december 2023, 20.32 uur · Aangepast 18 december 2023, 21.37 uur · Door Jimmy Miltenburg

Het onderhoud aan het dak van het Paleis op de Dam is nu echt begonnen. De windvaan is het eerste onderdeel dat onder handen genomen wordt en kwam vandaag, na verschillende pogingen, van het dak af. Het instrument, waarmee de richting van de wind wordt aangegeven, is toe aan een opknapbeurt en zal na de zomer van 2024 terugkeren op het paleis. 

AT5

Dat de opknapbeurt nodig is, daar is geen twijfel over. "Het valt op dat 'ie duidelijk schade heeft", zegt restauratiearchitect Hans Vlaardingenbroek. "Aan de onderkant bijvoorbeeld, waarmee hij op de spil staat. Daar moet 'ie echt hersteld worden. En wat opvalt, is dat de vergulding echt op is, dus we halen hem niet voor niks naar beneden."

Maar het kostte de werklieden de nodige moeite om de windvaan, op meer dan 60 meter hoogte, te verwijderen van het dak. Eigenlijk zou het vanmorgen vroeg al geregeld zijn, de geschatte tijd dat de windvaan op de grond zou staan was 10.30 uur. Iets voor 14.00 uur stond het instrument op de grond. De reden: "De wind", aldus Vlaardingenbroek. "Hij zat niet vast of iets dergelijks, dat was het niet. Ze hadden problemen om met het bakje in de buurt te komen en zo dichtbij te komen dat de windvaan niet zou worden aangetikt. Hij zou anders stuk gaan door de bewegingen van het bakje."

Thimo van Leeuwen

De veiligheid van de windvaan en van de werklieden stond voorop, dus moest ook kunsthistoricus Marjan Pantjes geduldig toekijken. In 1655 kwam de windvaan op het dak te staan en Pantjes ziet de windvaan als: "De kers op de taart", geeft ze aan. "Het beeldt het Koggeschip uit en dat was voorheen het beeldmerk van Amsterdam. Dat zat ook in het stadswapen en refereert echt naar Amsterdam als wereldhandelstad, wat het in de zeventiende en achttiende eeuw echt was."

Tentoonstelling

Zelf is ze heel blij dat ze nu de kans krijgt om de windvaan van dichtbij te bekijken, maar dat kan iedere Amsterdammer deze zomer. "Als conservator bij het Koninklijk Paleis Amsterdam heb ik gelukkig heel goed nieuws", vertelt Pantjes blij. "We kunnen hem aankomende zomer allemaal van heel dichtbij zien in de tentoonstelling die gaat over alle elementen van het dak. De windvaan laten we daar ook zien."

De restauratiewerkzaamheden gaan vanaf nu verder, onder andere de toren gaat in de steigers en ook de leidekker begint begin 2024 aan het dak. Van 29 juli t/m 22 september 2024 is de Windvaan te zien zijn in het Koninklijk Paleis tijdens de zomertentoonstelling Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938