Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Orkestrepetitie in leeg kantoor op de Zuidas: Zo krijgt tijdelijke leegstand weer leven

21 december 2023, 17.28 uur · Aangepast 21 december 2023, 18.08 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Ruimte om te wonen en te leven in de stad is schaars. Tegelijkertijd zijn er momenten waar hele kantoren leegstaan. Sociaal ondernemer Mare Santema vertelt hoe zij deze ruimtes opvult in Bouw Woon Leef.

Waar het normaal gesproken na zessen doodstil in een kantoor op de Zuidas, zijn nu de tonen van een volledig orkest te horen. Santema heeft de repetitie georganiseerd. Zij koppelt kantoren aan maatschappelijke organisaties en helpt ze aan een tijdelijk onderkomen. 

Veel kantoorruimtes staan namelijk leeg in de avonden en weekenden. Maar ook doordeweeks staan overdag kantoren (deels) leeg doordat werknemers thuis werken. "Die ruimte kunnen we perfect ter beschikking stellen voor mensen die de ruimte wel nodig hebben", vertelt Santema.

Quote

"Iedere keer als wij hier spelen zijn we ontzettend blij"

Caecillia Groot, voorzitter De Philharmonie

Een goed voorbeeld is de orkestrepetitie van De Philharmonie. Het orkest repeteerde eerste altijd in een school, maar spelen nu in het lege kantoor. Volgens voorzitter Caecillia Groot bevalt dit goed. "We zijn hier heel happy. Het is een prachtige ruimte. "Iedere keer als wij hier spelen zijn we ontzettend blij."

Er is een editie van de repetitie georganiseerd, speciaal voor de omwonenden van het kantoor. De buurtbewoners die wij spreken zijn enthousiast over de uitnodiging. "Wij waren heel nieuwsgierig naar hoe het gebouw er van binnenuit zou zien", vertelt een mevrouw. Haar buurvrouw heeft het ook naar haar zin. "Het is geweldig", zegt ze.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.