Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Amstelveen krijgt noodopvang voor 300 asielzoekers in Kronenburg

19 december 2023, 17.40 uur · Aangepast 21 december 2023, 11.21 uur · Door Jouri Bakker

Er komt een asielzoekerscentrum in het Amstelveense Kronenburg. In een complex aan de W.H. Keesomlaan worden vanaf komend jaar vijf jaar lang een kleine 300 asielzoekers opgevangen. De gemeente wil zo haar steentje bij dragen aan het oplossen van de landelijke asielcrisis.

Amstelveens kantorencomplex wordt asielzoekerscentrum - NH Media

Het gaat om een complex dat geruime tijd leegstond", vertelt de gemeentewoordvoerder. Voorheen diende het pand als hoofdkantoor voor de bedrijfspsychologen van LTP. "Het ombouwen duurt ongeveer negen maanden", vervolgt de woordvoerder. De eerste asielzoekers zullen er dus op z'n vroegst in september intrek nemen", rekent ze voor.  

De kogel is nog niet helemaal door de kerk. Omdat in het gebied vanwege laag overvliegende vliegtuigen beperkingen gelden, is een Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nodig.

De woordvoerder benadrukt dat de opvang voor maximaal vijf jaar, 'en dus tijdelijk, is'. Een 'asielzoekerscentrum', noemt ze het liever niet. Duidelijk is wel dat er zo'n 290 volwassen asielzoekers worden gehuisvest. Eerder maakte de gemeente bekend op bedrijventerrein de Legmeer zestig minderjarige asielzoekers op te vangen. 

Met de gekozen opvanglocaties denkt de gemeente 'de druk op de omliggende wijken beheersbaar' te houden. De opvang wordt verzorgd en geleid door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

360 asielzoekers

Amstelveen moet volgens de landelijke richtlijnen op dit moment ongeveer 360 asielzoekers opvangen, meldt de gemeente.  Met kleine opvanglocatie (60) en de grote opvanglocatie (ca. 290) bij elkaar opgeteld, voldoet de gemeente aardig aan die eis. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938