Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Stukje Herengracht nu helemaal parkeervrij: "Best mooi geworden maar nog zo kaal"

28 december 2023, 16.55 uur · Door Ronald Olsthoorn

Nu de kadewerkzaamheden er daar op zitten, is een klein stukje van het begin van de Herengracht nu echt helemaal parkeervrij. Het college wil de komende jaren 10.000 parkeerplekken gaan schrappen, dus het kan zomaar zijn dat we hier een voorproefje zien van de stad van de nabije toekomst.

AT5

"Ik vind het prachtig zo", zegt een Amsterdammer die niet woont maar wel werkt op het stukje Herengracht tussen de Blauwburgwal en de Brouwersgracht. De man krijgt er een beetje een promenade-gevoel van: "Het doet aan oude tijden denken, maar dit is ook een oude man die het antwoord geeft."

"Het is een woonerf geworden", zegt een vrouw verderop die er wel woont en misschien daardoor wel een stuk minder enthousiast is. "Ze hadden best een paar parkeerplekken over mogen houden", verzucht ze. Nu moet ze of naar de parkeergarage onder het Oosterdok of haar geluk in de buurt beproeven.

Quote

"Ik hoop dat de beruchte fatbikes een beetje wegblijven"

klusjesman op de Herengracht

Maar wat vooral opvalt nog is het gebrek aan groen en aankleding. "Het is zo kaal. En wat ik mis zijn bankjes, je kan nergens zitten", zegt een man die zijn hond uitlaat.

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum laat weten dat die bankjes er ook niet gaan komen, omdat veel mensen in het voortraject aangaven overlast te vrezen. "Daarom komen, mede op advies van de stadsdeelcommissie, in het definitieve ontwerp geen bankjes terug."

En ook de bomen zijn voorlopig nog niet besteld. Een bewonersgroep heeft een juridische procedure aangespannen tegen de aanwijzing van het gebied als 'woonerf'. "Wanneer we de bomen kunnen planten weten we nu nog niet omdat we afhankelijk zijn van het verdere verloop van de procedure en van het plantseizoen dat loopt van oktober tot mei", aldus de woordvoerder. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938