Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Meer ruimte voor fietsers op de Geldersekade: "Probeer maar eens alles toegankelijk te houden"

15 januari 2024, 17.46 uur · Door Joe Hammond / AT5 Producties

De makers van Het Verkeer zijn weer terug bij de werkzaamheden in de Nieuwmarktbuurt, waar deze keer de Geldersekade onder handen wordt genomen. Deze ingreep heeft uiteraard weer gevolgen voor het verkeer. Omgevingsmanager Amber van Stijn geeft meer informatie over de lopende werkzaamheden.

AT5

Fietsers zijn goed vertegenwoordigd in de Nieuwmarktbuurt. Maar dat is niet gek volgens omgevingsmanager Amber van Stijn: "Dit is de drukste fietsroute in de binnenstad, en met de groei van Noord verwachten we nog meer fietsverkeer."

De werkzaamheden aan de Geldersekade maken dan ook deel uit van het project: Fietsroute Nieuwmarkt. Doel is om meer ruimte te creëren voor fietsers in de buurt. "We gaan de rijbaan verbreden. Fietsers en auto's zullen dan samen in de richting van het Centraal Station rijden. In de tegenovergestelde richting komt een afzonderlijke fietsstrook, langs het water een voetpad, en aan de overkant komt ook een voetpad", aldus Van Stijn.

De werkzaamheden zijn een flinke uitdaging aangezien er gelijktijdig andere projecten in de buurt worden uitgevoerd. Naast het werk aan de rijbaan vinden er namelijk ook vernieuwingen aan de kademuren plaats en worden de leidingen vernieuwd. "Probeer maar eens alles toegankelijk te houden," merkt Van Stijn op.

Quote

"Ik word er wel vroeg van wakker, aangezien ze meestal rond 7 uur beginnen"

omwonende

De meningen van voorbijgangers over de werkzaamheden lopen uiteen. "Ik vind het goed maar het duurt wel lang", aldus een fietser.  

Een buurtbewoner vindt vooral het vroege tijdstip waarop de werkzaamheden starten niet fijn: "Ik word er wel vroeg van wakker, aangezien ze meestal rond 7 uur beginnen, en ik ben niet echt een ochtendmens."

Gevolgen voor het verkeer

Het autoverkeer rijdt om via de Koningsstraat. Fietsers kunnen hun weg vervolgen aan de overkant van de Geldersekade en voetgangers kunnen langs het werk. De werkzaamheden aan dit deel van de Geldersekade duren tot juni. 

Van juni tot oktober wordt er gewerkt aan het vervolg van de Geldersekade tussen de Binnen Bantammerstraat en de Prins Hendrikkade. "En daarna is de fietsroute echt af", vertelt de omgevingsmanager.

De werkzaamheden op de Geldersekade maken deel uit van het project Fietsroute Nieuwmarkt.

Meer weten over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.