Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

“Waar zijn die vrouwen die hun kant van het verhaal vertellen?”: De Straten in de Clara Zetkinstraat

16 januari 2024, 18.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Deze week gaan we langs in de Clara Zetkinstraat, een straat met bijzondere vrouwelijke bewoners. 
  

  
Nina De Lastigste tekende als eerste vrouwelijke rapper bij TopNotch: “Ik had altijd zoiets van die mannenverhalen zijn leuk, maar waar zijn die vrouwen die hun kant van het verhaal vertellen?” Ze wilde een ander perspectief geven op de hiphop industrie. Nina laat in de aflevering haar nieuwste muziek horen. Naast rapper is ze ook een fanatiek sneakerverzamelaar. Op de twee verdieping staan ongeveer 200 sneakers in dozen op elkaar gestapeld. Haar meest bijzondere exemplaar? De Air Max 1 AMS Parra  behoren tot haar favorieten.  

AT5
Quote

“Ik had altijd zoiets van die mannenverhalen zijn leuk, maar waar zijn die vrouwen die hun kant van het verhaal vertellen?”

Nina

Bettemiek is een archivaris van het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria. Ze vertelt ons waarom we Clara Zetkin moeten kennen. Ze was een Duitse feminist die zich inzette voor vrouwenrechten en het vrouwenkiesrecht. Clara Zetkin heeft ook aan de wieg gestaan van Internationale Vrouwendag die we vandaag de dag nog steeds vieren.  

AT5

Dat Denuelle erg creatief is kun je zien aan haar huis. Felle kleuren, planten en kunst mogen zeker niet ontbreken in haar woning. Ze verandert ook vaak de inrichting. “Dit is nu een streepjesbehang, tot een paar maanden geleden zat er een bloemetjesbehang op.” Voor Denuelle is het allerbelangrijkste dat ze zich lekker voelt in haar huis.  
  

AT5
Quote

“Dit is nu een streepjesbehang, tot een paar maanden geleden zat er een bloemetjesbehang op.”

Denuelle

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]