Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat over optreden driehoek bij blokkade A10, Halsema boos op deel oppositie

18 januari 2024, 13.35 uur · Aangepast 18 januari 2024, 18.15 uur
Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Wat wordt de aanpak van de driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie) bij de door Extinction Rebellion aangekondigde tweede blokkade van de A10 Zuid? Over die vraag debatteerden gemeenteraadsleden vanmiddag in de Stopera. Het antwoord bleef nog onduidelijk.

18 januari 2024, 18.15 uur

Samenvatting: zo verliep het debat

Burgemeester Halsema noemde het optreden van de politie tijdens het debat effectief. Op kritiek van JA21 en Denk reageerde burgemeester Halsema kwaad.

AT5-verslaggever Nicolaï Brannan over het debat

18 januari 2024, 15.42 uur

Debat afgelopen

Het debat eindigde rond 15.30 uur.

18 januari 2024, 15.35 uur

Politie: voorkomen dat er gedemonstreerd wordt is 'bijkans onmogelijk'

Peter Holla, hoofd Operatiën bij de Eenheid Amsterdam, vraagt de gemeenteraadsleden om 'enig realisme'. "In deze zaal kan ik voorkomen dat er gedemonstreerd wordt, door hem goed af te zetten. Op een ring zorgen dat er niet gedemonstreerd wordt is bijkans onmogelijk. En als je het wil, dan hebben we de hele Nederlandse politie nodig om dat te doen. Dat heeft natuurlijk Den Haag geleerd. Maar dat zien wij echt."

Volgens de politiechef is het 'aan de organisatie die bepaalt of zij zoiets doorzetten en dat ze de verantwoordelijkheid nemen'.

AT5

18 januari 2024, 15.30 uur

Halsema: mogelijk andere houding bij volgende demonstratie

De ervaringen met de eerste blokkade van de A10 Zuid door Extinction Rebellion 'spelen een rol bij het volgende optreden', zegt Halsema in antwoord op vragen van de VVD. "Daar kan Extinction Rebellion ook rekening mee houden. Dus een tweede keer de A10, dat leidt mogelijk tot een andere houding bij de driehoek, waarbij proportionaliteit wordt gewogen, dan bij de eerste keer."

Geweldsmiddelen gaat de driehoek volgens Halsema 'niet uit de weg', maar ze moeten 'wel effectief zijn'. Verder had het waterkanon volgens haar op 30 december 'nogal verstrekkende gevolgen' kunnen hebben.

AT5

18 januari 2024, 15.04 uur

Halsema haalt keihard uit naar Denk en JA21

Burgemeester Halsema vindt een aantal verwijten onterecht. "Suggesties hier gedaan door Denk en JA21 vind ik werkelijk beneden elk niveau", zegt ze.

Volgens haar hebben inhoudelijke afwegingen geen rol gespeeld bij de taxidemonstraties vorig jaar. "En ik vind dat als je kwalijke en aan de integriteit rakende suggesties doet, dan moet je bewijzen in plaats van stellen. En de suggestie vanuit JA21 dat we mensenlevens in gevaar hebben gebracht doordat de ambulances geen toegang hebben gehad is werkelijk beneden elk peil. En helemaal als je hem niet hard kunt maken. Het is van alles wat ik hier heb meegemaakt een van de meest beschamende uitspraken die ik hier heb gezien."

AT5