Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marokko Challenge daagt jongeren uit anderhalf jaar lang iets voor een ander te doen

18 januari 2024, 19.33 uur · Door Esperanza Visser

Een groep Amsterdamse jongeren reisde afgelopen oktober anderhalve week naar Marokko om weeskinderen de dag van hun leven te bezorgen. Ze organiseerden een voetbaltoernooi en brachten spullen naar aardbevingsslachtoffers. De hele reis is op camera vastgelegd en vanaf vandaag te zien in de documentaire: Marokko Challenge. 

In 2022 doen vijfentwintig jongeren mee aan de Marokko Challenge. Ze krijgen anderhalf jaar de tijd om meerdere challenges in Amsterdam-Oost uit te voeren. Ze mogen zelf weten hoe ze dit invullen, zolang ze maar iets voor een ander doen. Zo worden er voetbaltoernooien georganiseerd en Iftar maaltijden gekookt. Per geslaagde challenge krijgen de jongeren 150 euro.

Als na anderhalf jaar de challenges ten einde komen, besluiten de jongeren dat ze het geld niet zelf willen ontvangen. In plaats daarvan maken ze een reis naar Marokko om nog meer mensen te helpen. 

AT5

"Dit was de mooiste reis van mijn leven"" legt deelnemer Amine Addaki uit. "Zelf ben ik in dit proces ook gegroeid. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en kan nu mooi evenementen voor kinderen organiseren".

Naast het organiseren van voetbaltoernooien, brengen ze spullen, doneren ze geld en bezoeken ze een weeshuis. In de documentaire is te zien hoe de jongeren zichtbaar geëmotioneerd raken van dat bezoek. "Dit zijn kids die geen ouders hebben en niet echt liefde kunnen krijgen", legt Amine Addaki uit. "Dat wij een glimlach op hun gezicht kunnen toveren is heel fijn."

Vanavond gaat de documentaire van Donisio Loswijk in première in Pathé de Munt. Wie de hele reis wil zien, kan de film ook bekijken op de website van dynamojongeren.nl.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938