Start van hoofdcontent

OBA Live

nl

OBA Live: Poëzieweek, Afrika Cup, en de Beste Nieuwkomer Award

25 januari 2024, 19.00 uur · Door AT5 Producties

Poëzie, lezen mensen dat nog wel? En geen awards voor bekende
Nederlanders, maar voor Nieuwkomers. En wat betekent het succes van het Marokkaanse elftal voor de stad? We gaan erachter komen in de nieuwe aflevering van OBA Live!

Jan Janszoon en de Atlasleeuwen

De Haarlemse kaper Jan Janszoon ging met zijn vloot in de 17de eeuw naar Marokko en bekeerde zich tot de Islam, veranderde zijn naam in Moerad Raïs en werd Marokkaan. Hij leefde tussen twee culturen. Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali raakte gefascineerd door het verhaal van de Nederlander die integreerde in Marokko. Hij schreef er een boek over en vanaf 9 februari wordt zijn vierdelige documentaire over Jan Janszoon uitgezonden op de NTR.  "Als Janszoon nu had mogen kiezen dan had hij zeker voor het elftal van Marokko gespeeld".

Nu het Marokkaanse elftal een ronde verder is in de Afrika Cup zal het weer drukker worden op het Mercatorplein. Abdelkader was erbij afgelopen WK bij en zag de verbindende rol van de Atlasleeuwen in de stad. "Het was een gekkenhuis, zoiets bijzonders had ik nog nooit gezien. Hoe mooi is het om te zien dat iedereen zo trots is op z'n afkomst. Het is een positieve club mensen, waar je graag bij wil horen." aldus Abdelkader .

Abdelkader Benali - AT5
Quote

"Als Janszoon nu had mogen kiezen dan had hij zeker voor het elftal van Marokko gespeeld".

Abdelkader Benali - schrijver en programmamaker

De Nieuwkomers Awards 2024

Op zondag 4 februari wordt voor de derde keer de Beste Nieuwkomer Spotlight Awards in de Melkweg georganiseerd door Mehrnoush Forouzandeh.  In vijf categorieën worden vijf nieuwkomers in een positief daglicht gezet. "Juist in een tijd dat vluchtelingen en nieuwkomers negatief worden benaderd is het nodig om positieve aandacht te geven aan deze bijzondere inwoners van de stad" aldus Mehrnoush. "Ik ken juist heel veel vluchtelingen die een verrijking zijn voor onze samenleving"

Er kan nog tot 28 januari gestemd worden. De gehele uitreiking wordt zondag 4 februari vanaf 14:30 uitgezonden op Salto.

Quote

"Ik ken juist heel veel vluchtelingen die een verrijking zijn voor onze samenleving"

Mehrnoush Forouzandeh – Oprichter van Beste Nieuwkomer Award
Mehrnoush Forousandeh - AT5

Poëzie is geen verloren kunst

Vanaf 25 januari start de Poëzieweek en praten we met  dichter Joost Oomen over de kracht van een goed gedicht. Poëzie is volgens Joost absoluut geen verloren kunst. Integendeel, juist onder jongeren wordt via Instagram en andere kanalen nog steeds elke dag gedichten gelezen.

In zijn voorstelling Alle dichters hebben gouden helikopters brengt hij de poëzie weer naar het grote publiek met zijn enthousiasme. "Met mijn voorstellingen help ik mensen gedichten te begrijpen"

Joost Oomen is zaterdag 27 januari met zijn tour Alle dichters hebben gouden helikopters te zien in de Meervaart.

Quote

"Met mijn voorstellingen help ik mensen gedichten te begrijpen"

Joost Oomen- dichter
Joost Oomen - AT5

OBA Live wordt gemaakt in samenwerking met de OBA.