Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder: "Ambtenaren mogen meedoen aan klimaatacties, maar de A10 op is niet verstandig"

26 januari 2024, 20.00 uur · Aangepast 26 januari 2024, 20.47 uur · Door Lotte Rigter

Ambtenaren van de gemeente die demonstreren: valt dit onder vrijheid van meningsuiting of is het niet te verenigen met hun functie? In Park Politiek spreekt wethouder Hester van Buren (PvdA) over of een demonstrerende ambtenaar wel wenselijk is en wat de limieten zijn. "Natuurlijk mag je het zeggen als je het ergens niet mee eens bent, je kunt mensen niet de mond snoeren."

AT5

Na de winst van de PVV bij de verkiezingen van 22 november, duurde het niet lang voordat een groepje ambtenaren van de gemeente Amsterdam samenkwam bij de Dokwerker. De demonstratie was tijdens de lunch en dus in hun eigen tijd, maar ze spraken wel over hun zorgen uit over de uitslag van de verkiezingen. 

"Ik heb hier geen problemen mee", zegt wethouder Van Buren. "Ik zeg ook altijd dat ik blij ben dat ambtenaren een mening hebben. Ze hebben het keurig aangekondigd en zijn ook in hun lunchpauze gegaan. Dat is prima."

Quote

"Ik ben blij dat ambtenaren een mening hebben"

Hester van Buren - wethouder Personeel en Organisatie

Een ambtenaar mag ook meedoen aan een actie van klimaatactivisten Extinction Rebellion. Maar het wordt lastiger, zegt Van Buren, als ze ook de A10 gaan bezetten. Dat is namelijk een door de burgemeester verboden plek, en ambtenaren mogen niet de wet overtreden. 

Extinction Rebellion blokkeert de A10 - AT5

"Een ambtenaar heeft een ambtseed afgelegd en we hebben natuurlijk ook een gedragscode waarin staat wat je wel of niet mag doen. De handreiking die we hebben opgesteld is erbij om aan te geven om in gesprek te gaan met je leidinggevende. Kom je er dan niet uit? Toets het bij Bureau Integriteit."

"Niet de wet overtreden"

"Je mag niet de wet overtreden. En je mag ook niet tegen je eigen bestuurders of het beleid ingaan. Natuurlijk mag je het zeggen als je het ergens niet mee eens bent, je kunt mensen niet de mond snoeren. Ik denk dat het niet verstandig is als ambtenaren op de A10 gaan zitten, ook omdat we dat hebben verboden."

Maar of het niet mag, vindt Van Buren ingewikkeld. Bijvoorbeeld omdat iemand misschien wel meegaat, maar niet daadwerkelijk de A10 opgaat. "Als een ambtenaar nu zegt 'ik wil meegaan demonstreren op de A10, dan roep ik op om met je leidinggevende in gesprek te gaan en er een afspraak over te maken."

Bekijk hieronder de hele aflevering van Park Politiek, waarin de wethouder ook praat over de krimp van Schiphol. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938