Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wallenbewoner vist toerist uit de gracht en ziet het vaker misgaan: "Wees alert"

27 januari 2024, 14.51 uur · Aangepast 27 januari 2024, 15.12 uur · Door Daphne Adrichem

Toeristen die in de grachten vallen, voor de Amsterdamse Mirre Yayla Seur is het niet meer iets waar zij van opkijkt. Seur woont op de Wallen en sprong gisterenavond te hulp, toen een toerist vlak voor haar tegenover de Oude Kerk in het water viel. "Ik hoorde een grote plons en dacht dat het anders klonk dan wanneer een tas, fiets of bal in het water valt. Dus ik dacht meteen: dit is een persoon", vertelt Seur aan AT5.

AT5

Rond 21.40 uur gisteravond ziet Seur dat het fout gaat: net achter een auto valt er iemand in het water. "Ik zag dat het water bij deze man al tot aan de kin stond en hij het net peddelend nog wat kon volhouden, maar het zwemmen kon hij ook al niet soepel", vertelt ze. 

Per toeval speelt het tafereel zich vlak voor de ogen van Seur af: "Ik was onderweg en liep naar het Centraal Station om iemand op te halen. Ik reageerde meteen instinctief en deed mijn jas uit en klom in de boot die daar in het water lag. Want als ik zelf in het water val, moet ik ook niet te zwaar zijn, is wat ik dacht." Het is de eerste keer dat ze iemand uit het water redt. 

Laveloos

De man blijkt nog niet zo makkelijk uit het water te halen. Seur probeert hem op de boot te trekken, maar dat lukt niet. "Ik heb hem daarom maar vastgehouden aan zijn arm, zodat hij niet naar beneden zakte, want ik dacht dan ben ik hem echt kwijt. Ik riep om hulp en toen hebben we met twee mensen die persoon eruit moeten trekken."

Het blijkt om een toerist te gaan. De man is laveloos en kan, eenmaal op de kant geholpen, niet rechtop staan. "Toen hij op zijn buik op de boot werd getrokken ging hij niet eens rechtop of omhoog zitten. Hij kreeg van de handhaving en politie zo'n SOS-foliedeken om warm te worden." Eenmaal warm, besluit de man zonder bedankje weg te lopen. "Hij zei: 'I'm fine, I'm fine', en wilde zo weglopen, maar de politie is hem nog wel achterna gegaan." 

Lichaam in shock

Seur ziet het wel vaker gebeuren, zo leest zij het niet alleen veel op het nieuws, ook weet zij uit eigen ervaring dat er regelmatig in de stad iemand in de gracht valt of dat er lichamen in het water worden gevonden van vermiste mensen. "Meestal zijn het toeristen die megadronken of high zijn en die vallen er dan gewoon in. Mensen denken dat je gaat spartelen en lawaai maakt, maar als je verdrinkt gaat dat stilletjes, vaak omdat je lichaam in shock raakt. Binnen twee minuten kun je gewoon verdrinken, zo snel gaat dat", benadrukt ze. 

Quote

"Mijn boodschap is: onderschat iemands capaciteit niet wanneer iemand in het water ligt"

Mirre Yayla Seur

Het voorval is Seur niet in de koude kleren gaan zitten: "Gisterenavond stond ik strak van de adrenaline, ik heb de hele avond saaie series opgezet en thee gedronken. Alles ging goed, maar je voelt wel aan dat het op het randje was." Daarom hoopt ze Amsterdammers en buurtbewoners alert te maken op de risico's van het in de gracht en water vallen. Ze hoopt dat mensen wanneer ze iets zien of horen, meteen actie ondernemen. 

"Het kan iedereen overkomen"

Vaak gaan mensen volgens Seur toch snel kijken als er iets gebeurt, in plaats van dat er actie wordt ondernomen. "Mensen vergeten dat je zo snel onder water bent en zeker in de winter als het koud en donker is, het water is ook gewoon heel erg koud, het is dan zo gebeurd." Ook het uit het water komen als niet onder invloed bent is dan lastig. Haar boodschap is duidelijk: nuchter of onder invloed, verdrinken kan iedereen overkomen. 

 Als bewoner van de Oudezijds Achterburgwal is Seur zich bewust van het gevaar om in de gracht te vallen. "Ik heb het gevoel dat mensen die hier wonen, bij het parkeren van hun auto of fiets zich daar wel bewust van zijn. De volgende keer als ik weer iets hoor, denk ik dat ik nog alerter ben", lacht zij. "Mijn boodschap is: onderschat iemands capaciteit niet wanneer iemand in het water ligt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938