Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad kende in 2023 grootste bevolkingsgroei in 77 jaar, voornamelijk door migratie

2 februari 2024, 15.49 uur · Door Maarten Westerduin

Het aantal inwoners in de stad groeide de afgelopen 77 jaar niet zo hard als afgelopen jaar. Dat beeld komt naar voren uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarvan de laatste gegevens deze week gepubliceerd werden. Er kwamen zo'n 16,8 duizend inwoners bij, waardoor het totale aantal in de stad nu rond de 935 duizend zit. De groei wordt, net als in voorgaande jaren, veroorzaakt door migratie.

AT5

Binnen de landsgrenzen was het aantal mensen dat vertrok juist groter dan het aantal dat hier kwam wonen. Zo'n 53.219 Amsterdammers verhuisden het afgelopen jaar naar een andere gemeente in Nederland. Bijna tienduizend meer dan de 43.038 die vanuit een andere gemeente naar Amsterdam kwamen.

Dat Amsterdam het afgelopen jaar alsnog hard is gegroeid, heeft met name te maken met immigratie. Vanuit het buitenland kwamen er 45.701 mensen naar de stad. Meer dan het dubbele van het aantal dat de stad verruilde voor een plek buiten de landsgrenzen: 22.377.

Baby's

Opvallend is dat ook het aantal geboortes in de stad het afgelopen jaar behoorlijk veel hoger (9, 604) lag dan het aantal sterfgevallen (5.937). Landelijk gezien overlijden er namelijk meer mensen (198,3 duizend) dan er geboortes zijn (162,3 duizend), iets wat in 2022 ook al het geval was.

De bevolkingsgroei is dus de grootste sinds 1946, toen Amsterdam een toename van 27.492 inwoners kende. Vorig jaar groeide het inwoneraantal met 14.718. Die groei, mede veroorzaakt doordat Weesp dat jaar onderdeel van Amsterdam werd, was toen de grootste toename sinds 1947.

Twintigers en dertigers

Dat Amsterdam hard groeit door migratie, is een ontwikkeling die met name de laatste 15 jaar aan de gang is: sinds 2008 zijn er zo'n 166,8 duizend inwoners bijgekomen. Volgens de gemeente zijn het vooral twintigers en dertigers uit andere Europese landen die hier in hun eentje naartoe komen.

Waarschijnlijk was dit in 2023 ook het geval, al zijn er op dit moment nog geen cijfers die daar inzicht in geven.

Amsterdam kende niet altijd bevolkingsgroei. In de jaren na de wederopbouw nam het inwonersaantal juist hard af, soms wel met 20.000 inwoners per jaar. In de periode tussen 1959 en 1984 daalde het aantal Amsterdammers met 204.109.

Die leegloop stopte zo'n 40 jaar geleden en sinds 15 jaar is de stad juist hard aan het groeien. Sinds 2008 zijn er 166,8 duizend inwoners bijgekomen. Sinds 2018 is het aantal inwoners groter dan ooit in Amsterdam en in 2022 werd de grens van 900 duizend inwoners voor het eerst doorbroken. Begin dit jaar zijn dat er dus krap 935 duizend. Ergens rond 2037 verwacht de gemeente 1 miljoen inwoners te hebben.

Onlangs adviseerde een adviescommissie nog aan de toekomstige regering om de migratieinstroom te matigen. Volgens de commissie is die sturing nodig omdat Nederland, al een van de dichtstbevolkte landen van Europa, ook een van de landen met de sterkste bevolkingsgroei is. Een groot deel van de migranten die naar Nederland komt, trekt naar de grote steden.

Druk op voorzieningen

De onderzoekers pleiten voor 'gematigde groei': als de bevolking niet groeit, dan zorgt dat voor vergrijzing, maar te veel bevolkingsgroei kan volgens hen ook voor problemen zorgen. Meer mensen betekent bijvoorbeeld ook meer vraag naar publieke voorzieningen, zoals onderwijs en zorg.

Aan de andere kant kunnen meer mensen natuurlijk ook meer arbeidsplekken opvullen. "Maar zelfs bij een relatief grote beroepsbevolking is niet gezegd dat de onderwijsinfrastructuur voldoende snel kan meegroeien met de grotere vraag", aldus de commissie.

Volgens de commissie moet er 'robuust beleid' komen op het gebied van migratie. Dat kan bijvoorbeeld door strenger toe te zien op arbeidsmigratie, schrijven de onderzoekers. Maar er kunnen ook dingen gedaan worden om de problemen die bevolkingsgroei veroorzaakt tegen te gaan, zoals investeringen in integratie van nieuwkomers en digitalisering in de zorg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938