Start van hoofdcontent

Sport

nl

Özge Avci beste vrouwelijke amateurscheidsrechter: "Mijn doel is Champions League fluiten"

4 februari 2024, 17.32 uur · Aangepast 4 februari 2024, 18.23 uur · Door Fleur Kin & Bente Kuijpers

De Amsterdamse Özge Avci werd in januari uitgeroepen tot beste vrouwelijke amateurscheidsrechter van de KNVB. "Het is me gelukt en ik heb de beker in ontvangst mogen nemen", vertelt ze. Hoewel Özge blij is met de titel blijft er nog genoeg te dromen: "Ik wil de Champions League fluiten". Zover is het nu nog niet, dit weekend floot ze haar eerste wedstrijd van het jaar in Amsterdam, tussen SC Buitenveldert en SV Houten.

AT5

Özge haar passie voor het fluiten heeft ze van haar vader, die ook KNVB-scheidsrechter was. Op jonge leeftijd was ze vaak aanwezig bij zijn wedstrijden en uiteindelijk heeft ze hem opgevolgd. "Door medische redenen is hij gestopt en heeft hij fysiek zijn fluitje aan mij overgedragen", vertelt ze. 

Opmerkelijk is dat Özge het liefst mannenwedstrijden fluit. Dit komt doordat ze hierin meer ervaring heeft en er ook meer spel in ziet. Soms kan het lastig zijn als vrouwelijke scheidsrechter bij een mannenwedstrijd vertelt ze. "Je krijgt natuurlijk wel van die mannen die wat strenger en mondiger zijn, het is een kwestie van ene oor in andere oor uit."

Quote

"Ik denk dat heel veel vrouwen dit kunnen en ook wel willen"

Özge Avci

Özge ziet veel potentie in vrouwelijke scheidsrechters en moedigt ze aan om de stap te nemen en de cursus te volgen bij de KNVB. "Ik denk dat heel veel vrouwen dit kunnen en ook wel willen", vertelt ze. Er zijn steeds meer vrouwelijke verenigingsscheidsrechters, maar nog niet veel vrouwelijke KNVB-scheidsrechters. Özge wil daarom bijeenkomsten organiseren voor vrouwen die scheidsrechter willen worden om samen een plan te maken. 

Ze heeft nog grote ambities als scheidsrechter: "Ik wil de senioren fluiten in eerste instantie en uiteindelijk betaald voetbal, de Eredivisie. En het hoogste niveau natuurlijk: de Champions League".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938