Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Bénédicte Ficq: demonstraties Extinction Rebellion op snelwegen zijn veilig

9 februari 2024, 13.20 uur · Door AT5

Advocaat Bénédicte Ficq verbaast zich erover dat mensen de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op snelwegen te ver vinden gaan. Ze snapt niet dat deze mensen, die meestal wel menen dat we iets aan klimaatverandering moeten doen, 'afhaken' door bezettingen zoals op de A10 en A12. Ficq is aanhanger van XR en vindt dat we de aarde moeten redden. Dit vertelt ze in het interviewprogramma 'Gesprek aan de Amstel' met schrijver Kemal Rijken, vanavond op AT5.

Bénédicte Ficq - AT5

In het gesprek vertelt Ficq over haar passie voor het klimaat. "We zijn met z'n allen terminatortje aan het spelen", zegt de advocate, doelend op het vernietigen van de aarde door de mens. Juist vanwege de acties van XR staat ze achter die beweging en het bezetten van de A10 en de A12. "Je kunt niet een weitje bij Ermelo gaan bezetten." Ficq was aanwezig bij de bezetting van de ringweg en kroop zelf over de vangrail om op het asfalt van de A10 te lopen. Levensgevaarlijke acties, aldus presentator Rijken. Nee, zegt Ficq, die uitlegt waarom ze vindt dat het veilig is. 

Tata Steel

Ficq vertelt in 'Gesprek aan de Amstel' ook over haar werk als strafrechtadvocaat. "Als je in de problemen komt en je wordt vervolgd door de staat, dan heb je iemand nodig die je door dik en dun steunt." 

Quote

"Ik kom gewoon op de fiets naar de rechtbank"

Bénédicte Ficq, advocaat

Sinds een paar jaar houdt ze zich ook bezig met zaken tegen vervuilende industrieën. "Je mag mensen niet vermoorden, maar je mag mensen ook niet ziek maken." Momenteel lopen er zaken tegen Tata Steel in Wijk aan Zee en Chemours bij Dordrecht. Ficq is hoopvol over de afloop daarvan. 

Daarnaast gaat ze in op het fenomeen 'hogere straffen', die volgens haar niet werken, en de impact van mediahypes bij zaken zoals die tegen kickbokser Badr Hari, een van haar voormalige cliënten. "Ik gebruik de media als het voor mijn cliënt nodig is, maar stel grenzen als media te ver gaan." Ze is geen steradvocaat, zegt ze. "Ik kom gewoon naar de rechtbank op de fiets."

Gesprek aan de Amstel wordt vanavond, vrijdag 9 februari, om 21.00 uur op AT5 uitgezonden. 
Herhalingen zijn te zien op AT5, at5.nl en op SALTO

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938