Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Fietsers met een verhaal: film over het Streetwise Cycle Team

10 februari 2024, 12.00 uur · Door Frederieke Weel & Aron Boiten

Ze hebben allemaal een eigen verhaal, maar delen de passie voor het fietsen: de mannen van Streetwise Cycle Team. Hun begeleider Koen Polder maakte een korte documentaire over hen voor het Amsterdams Buurtfilmfestival, dat vandaag plaatsvindt in de OBA op het Oosterdokseiland.

AT5

In een werkplaats in Oost komen elke vrijdagochtend de fietsers van het Streetwise Cycle Team bij elkaar om te trainen. Het is een uiteenlopende groep mensen, bij elkaar gebracht door de Regenboog Groep met  allemaal een eigen verhaal. Sommigen met een verslavingsachtergrond, anderen zijn statushouders of eenzame buurtbewoners.  

Volgens documentairemaker en organisator van het team Koen Polder zorgt fietsen voor de perfecte context om bijzondere verhalen te delen. “Tegen de wind in fietsen creëert een context waarin mensen kunnen leeglopen. De verhalen van deze mensen verdienen het om gehoord te worden. Tijdens het fietsen maakte ik een aantal opnames. Niet per se met het idee om hier een documentaire van te maken, maar om deze waardevolle momenten vast te leggen.” 

Quote

"Als je fietst heb je geen tijd om te piekeren, het is tijd voor jezelf"

Cedric - Deelnemer Streetwise Cycle Team

Voor veel deelnemers geeft het fietsen een gevoel van vrijheid, al is de reden voor deelname voor iedereen anders. “Als je fietst, heb je geen tijd om te piekeren waar je dagelijks om piekert, het is tijd voor jezelf", vertelt Cedric. Voor sommige deelnemers is het fietsen dagbesteding, voor andere is het een hobby of een passie. “We zijn allemaal heel verschillend, maar wat overeenkomt, is de passie en liefde voor het fietsen. Dat delen we graag.”

Op het Amsterdams Buurtfilmfestival zijn vandaag twintig verschillende films te zien. Alle films gaan over Amsterdam, de inwoners en haar verschillende buurten. De films worden beoordeeld door een professionele vakjury.  

Streetwise Cycle Team gaat om 14.30 uur in première in de OBA op het Oosterdokseiland. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938