Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mysterie rond verdwijning Amsterdamse verzetsman na ruim 80 jaar opgelost

16 februari 2024, 17.28 uur · Aangepast 17 februari 2024, 07.57 uur · Door AT5

Na ruim tachtig jaar is er duidelijkheid over het lot van de Amsterdamse verzetsman Ernst Moltzer die in 1941 vermist raakte. Zijn onderkaak, die in 2003 door Texelse vissers werd gevonden, heeft na twintig jaar een match opgeleverd.

Stadsarchief Amsterdam / Jacob Merkelbach

Aan het begin van 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verzette hij zich als adjunct-directeur tegen de leveranties van het drankbedrijf aan de nazi’s. Dat meldt Uitgeverij De Geus, dat nu het boek 'Het Geheim van Bols' van Martin Hendriksma uitgeeft.

De kaak werd in 2003 voor de kust van Petten opgevist. Het DNA-profiel werd in de DNA-databank voor vermiste personen gestopt. In het voorjaar van 2023  startte de politie in samenwerking met auteur Hendriksma een onderzoek onder de nazaten van Moltzer en de verzetsmannen met wie hij vermist raakte, Kees Kolff en Dick van der Flier. Dit onderzoek leverde in augustus een match op.

Leveranties aan de nazi's

Hendriksma deed voor zijn boek onderzoek naar de familie Moltzer en de rol van Bols in de Tweede Wereldoorlog. De familie was sinds eind negentiende eeuw eigenaar van het drankbedrijf. Door leveranties van Bols aan de nazi's ontstond er een conflict tussen Ernst Moltzer en zijn oom en neef in de directie. Ernst werd op non-actief gezet en sloot zich aan bij het verzet.

Op de avond van 14 november 1941 zeilde Moltzer, die als zeiler deelgenomen had aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, met twee verzetsmannen Kees Kolff en Dick van der Flier in hun jol de Noordzee op. Nooit kwamen ze aan in het beoogde reisdoel Engeland. Ruim tachtig jaar lang tastten hun families in het duister over hun lot.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938