Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Vlieger niet naar de gevangenis

27 augustus 2009, 16.13 uur · Aangepast 28 augustus 2009, 17.45 uur

Zakenman Erik de Vlieger hoeft niet naar de gevangenis.

Justitie heeft namelijk een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 240 uur dienstverlening tegen hem geëist.

Samen met medeverdachte Itzhak M. heeft De Vlieger volgens justitie Alberto Fernandes gedwongen zijn café Raffles over te dragen. M. zou daarbij de daadwerkelijke dreigementen hebben geuit, opdat het slachtoffer zijn handtekening zou zetten onder notariële documenten. M. is al eerder veroordeeld voor zijn rol in de afpersing.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had De Vlieger ook op een legale manier eigenaar van de horecagelegenheid kunnen worden, stelde de aanklager, bijvoorbeeld door een civiele rechtszaak of nader overleg. "Voor een legale wijze heeft hij, om hem moverende redenen, niet gekozen."

Ontnemingsprocedure

De aanklager kondigde aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om De Vlieger het voordeel dat hij met de afpersing heeft verkregen af te nemen.

Omdat het inmiddels jaren geleden is dat De Vlieger het misdrijf zou hebben begaan en hij sindsdien een groot deel van zijn zakelijke imperium is kwijtgeraakt, kwam justitie met deze relatief milde eis. Ook speelt mee dat De Vlieger eerst zelf slachtoffer was in deze zaak en dat hij een hoop geld in Raffles heeft gestoken, aldus de aanklager.

Met de werkstraf wil de officier van justitie De Vlieger 'leed toevoegen', hem laten voelen hoe ernstig het is wat hij heeft gedaan. Dat doel wordt volgens de aanklager bereikt met een taakstraf die de maatschappij dient.