Start van hoofdcontent

Stad

nl

Te veel lood in bodem van volkstuinen gevonden, gemeente gaat meer onderzoek doen

27 februari 2024, 16.31 uur · Door AT5

Bij een deel van de volkstuinen in de stad zit een te hoge concentratie lood in de grond. Dat kan voor gezondheidsrisico's zorgen als tuinders groenten in die grond telen of als kleine kinderen vingers met grond in hun mond steken.  

AT5

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, laten wethouders Rutger Groot Wassink (Gemeentelijk Vastgoed) en Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling) vandaag weten. Het gaat om een steekproef bij 28 tuinen verspreid over 13 volkstuinparken. 

Sterk verhoogde waarden

In vijf individuele tuinen, verspreid over de parken Amstelglorie, Nut en Genoegen en Sloterdijkermeer, zijn sterk verhoogde waarden aangetroffen. Elf tuinen waren matig verontreinigd en twaalf tuinen waren schoon.

De gezondheidsrisico's zijn volgens Groot Wassink en Van Dantzig klein, maar ze schrijven wel dat het belangrijk is dat kleine kinderen niet in aanraking komen met vervuilde grond. Dat kan namelijk invloed hebben op de ontwikkeling van hun hersenen en hoe ze kunnen leren. 

Bakken met schone grond

Bij volwassenen kan het jarenlang te veel lood binnenkrijgen leiden tot een iets hogere bloeddruk en een verminderde nierfunctie. Door handen te wassen na het tuinieren en door groente te kweken in bakken met schone grond is dat te voorkomen. 

De wethouders schrijven dat het onderzoek 'geen representatieve steekproef is op basis waarvan 
betrouwbare conclusies getrokken kunnen worden'. Volkstuinders krijgen daarom de mogelijkheid om zelf een zogeheten 'loodcheck' te doen. Waarschijnlijk worden de eerste volkstuinders in maart van dit jaar door de gemeente benaderd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938