Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Women in Art, workshop rock'n roll & vier vrouwen die letterlijk uit hun voegen barsten

1 maart 2024, 18.00 uur · Aangepast 1 maart 2024, 18.10 uur · Door Nadine van Ginkel & Madelein Pas

Er stond deze week weer flink veel cultureels op de planning. We gaan even terug in de tijd bij Clandestien, waar vol enthousiasme wordt gedanst op muziek uit de jaren '50. Ook de expositie Women In Art is vandaag van start gegaan, waar vrouwen zich hard maken voor de gelijke kansen binnen de kunstwereld. Tot slot een voorstelling van danscollectief MAN || CO. In Heartcore Kantoor zetten vier vrouwelijke kantoormedewerkers zich af tegen de heersende wetten binnen de kantoorwereld. 

AT5

Podium voor vrouwelijke kunstenaars bij Women in Art

In De Hallen opent vandaag Women in Art, georganiseerd door de Kiekie Art Foundation. Bij Women in Art krijgen vrouwelijke kunstenaars een podium, oprichters Didi Feuth en Denise Woerdman willen aandacht vragen voor gelijke kansen in de kunst. ''Ondanks het feit dat we Women in Art heten in 2024 en je ergens ook denkt dat je wel voor andere rechten aan het strijden bent, is het dus toch nog nodig om de vrouwen een podium te geven'', aldus Didi. De tentoonstelling bestaat uit het werk van een diverse groep van 24 vrouwen.

Elk werk bestaat uit een tweeluik en is te zien tot en met 10 maart in De Hallen. Daarna van 8 tot 19 maart op het Mercatorplein, en van 19 maart tot 7 april in het Westerpark.

AT5

Inspiratie uit de 17de eeuw

Kunstenaar Steffie Padmos haalde voor haar werk inspiratie uit de natuur en uit het werk van de 17de eeuwse kunstenares Maria Sybilla Merian. Voor haar golden aardig wat restricties. ''Vrouwen in de 17e eeuw mochten bijvoorbeeld niet met olieverf schilderen, alleen met aquarel op perkament. Maar zij heeft zich door die beperkingen helemaal niet laten leiden'', vertelt Steffie. Fotograaf Inge van Heerde laat in haar tweeluik Grounded de voetafdruk van een vrouw zien. Ook Inge merkt dat er ongelijkheid bestaat in de kunstwereld. ''Ik zie dat nog steeds zoveel mannelijke voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en er zijn zoveel fantastische vrouwelijke kunstenaars. Nu, maar ook in de kunstgeschiedenis,'' aldus Inge. 

Quote

''De voorstelling is een metafoor voor de maatschappij''

Vera Goetzee, danser

Dansvoorstelling Heartcore Kantoor

In de voorstelling Heartcore Kantoor barst danscollectief MAN || CO letterlijk uit het strakke keurslijf. Het Amsterdamse danscollectief, bestaande uit vier vrouwen, is gekleed in klassiek mannenpak met stropdas. MAN || CO maakt voorstellingen die betrekking hebben op het dagelijks leven. ''De voorstelling is een metafoor voor de maatschappij'', vertelt Vera Goetzee, danser bij MAN || CO. In Heartcore Kantoor proberen de vier vrouwen de kijker op adem te laten komen. Heartcore Kantoor is te zien in verschillende steden tot eind 2025. 

AT5

50's rock 'n roll dansen 

Bij Clandestien in Aknathon kunnen mensen hun energie kwijt in het 50's rock 'n roll dansen. Een enthousiaste groep docenten geeft verschillende cursussen en ziet het lesgeven echt als hun hobby. De sfeer zit er elke woensdagavond goed in. AT5 is aanwezig bij de cursus voor beginners. Die starten wat aarzelend, maar na verloop van tijd is er steeds meer beweging in de zaal. ''Het is gewoon een beetje vrij, een beetje gek doen, gewoon plezier hebben in het leven'', aldus een cursist.

De 50's rock 'n roll workshop is elke woensdagavond in Aknathon, vanaf 20:30 kun je er gratis vrij dansen.

Het programma Cultuurmachine met Nadine is elke vrijdag om 18:00 te zien op AT5.nl en op televisie.

Heb jij een tip voor iets wat Nadine écht niet mag missen? Laat het haar weten via [email protected] 💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda