Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eind van een tijdperk, loodsen Havenstraat worden leeggehaald: "Het is gewoon kut"

5 maart 2024, 19.37 uur · Aangepast 5 maart 2024, 19.50 uur · Door AT5

Het Havenstraatterrein in Oud-Zuid kent een lange geschiedenis. Al een halve eeuw dreigt het rafelrandje door nieuwbouw te verdwijnen, maar de Havenstraters kwamen altijd in verzet. Maar aan alles komt een eind, lijkt het. Want het verzet is door de meeste gestaakt en morgen komt de gemeente de sleutels ophalen van de loodsen op het terrein. Maar niet iedereen lijkt zich voor te bereiden op een vertrek. 

Het plan voor de Havenstraat is dat er vijfhonderd nieuwe woningen komen, een basisschool en bedrijfsruimtes. Ook komt er een nieuwe tramloods voor de historische trams op het terrein. Jos Rees, voorzitter van belangenvereniging Havenstraat die inmiddels een plek in Aalsmeer heeft gevonden kijkt met weemoed naar zijn lege loods.

"Het is een gewoon kut, maar het is niet anders. Het was gewoon zo leuk. En we begrijpen ook dat er huizen moeten komen voor mensen, maar het lijkt inmiddels of het een prestige project is geworden van de gemeente."

De sfeer is gelaten op het terrein, veel loodsen zijn al leeg. Hier en daar zijn huurders de laatste spullen aan het verhuizen. "We hebben nog weinig gespreksstof met elkaar. Het ging altijd over het feit dat we nog wilde verlengen, maar dat kan nu niet meer", vertelt Jos terwijl hij alles aanveegt in zijn loods. 

Niet iedereen vertrekt

Er zijn nu nog zo'n 30  huurders over, van wie met 29 een regeling is afgesproken door de gemeente. Maar één iemand weigert te vertrekken morgen: Remy Reyers, die in een loods heeft en net buiten het terrein woont.  Op de plek waar nu nog zijn huis staat, komen straks geen woningen, maar wel 'een stuk groen' dat is bedoeld voor het nieuwe wijkje. "Ik blijf hier", zegt hij. "Ik vind het hier heel prettig om te wonen".

AT5

Inmiddels heeft de gemeente een rechtszaak gestart om hem te laten vertrekken, tot die tijd mag hij blijven. "Om nieuwe woningen met bijbehorende voorzieningen, zoals groenvoorzieningen, te realiseren in een volle stad zullen soms bestaande gebouwen moeten verdwijnen. Om een geheel nieuwe woonwijk te bouwen is het noodzakelijk dat de huidige loodsen verdwijnen. Op de plek van de loods van de heer Reijers zullen bovendien kabels en leidingen worden gelegd", aldus de gemeente. 

Op 6 maart wil de gemeente een hek om het terrein gaan zetten om te beginnen met de sanering van de grond.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938