Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema deelt eerste online gebiedsverbod uit aan lid van 'een rapgroep'

8 maart 2024, 17.14 uur · Door AT5

De gemeente heeft voor het eerst een online gebiedsverbod uitgedeeld aan iemand. Burgemeester Femke Halsema wil niet ingaan aan wie het verbod precies is uitgedeeld, maar schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het gaat om 'een lid van een rapgroep'. De reden voor het verbod is dat het lid online concrete bedreigingen heeft geuit richting leden van een andere rapgroep. 

AT5 / Luuk Koenen

Halsema kondigde in 2022 aan een proef te willen instellen met online gebiedsverboden, de reden was 'drillrapgerelateerde problematiek' die online plaatsvond. Sinds de aankondiging werd er echter nog geen enkel gebiedsverbod uitgedeeld, volgens de burgemeester was het wachten op een 'geschikte casus'. 

Casus gevonden

Met het rapgroeplid heeft Halsema die casus nu wel gevonden. Na meerdere onlinebedreigingen en vanwege eerdere geweldsincidenten tussen de twee rapgroepen besloot Halsema om het lid een online straatverbod op te leggen. "Het online gebiedsverbod strekt ertoe te voorkomen dat dergelijke online dreigementen opnieuw worden geuit", aldus de burgemeester. 

Halsema wil wel benadrukken dat het niet de bedoeling is van haar en de driehoek - burgemeester, politie en justitie - om rapmuziek weg te zetten als criminaliteit. "Met rapmuziek an sich is niets mis." Met het online gebiedsverbod wil de burgemeester dreigingen voorkomen, maar niet de creativiteit beperken van artiesten. "Dat muzikanten hun leefwereld bezingen en daarbij aandacht vragen voor de armoede en het geweld dat daarin een rol speelt, is legitiem. Het barre geweld over en weer heeft helaas al meerdere slachtoffers geëist en dergelijke online bedreigingen kunnen daarom dienen als olie op het vuur."

Utrecht eerder teruggefloten

De gemeente Utrecht werd vorig jaar door een rechter teruggefloten nadat burgemeester Dijkstra een online gebiedsverbod had uitgedeeld, maar volgens Halsema zit het Amsterdamse online gebiedsverbod anders in elkaar. De burgemeester liet toen aan de raad weten door te willen gaan met de proef in Amsterdam. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938