Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: politie: "Kleine groep zorgde voor grimmige sfeer"

10 maart 2024, 10.50 uur · Aangepast 10 maart 2024, 22.04 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Vandaag wordt het Nationaal Holocaustmuseum rond 12.00 uur door koning Willem-Alexander geopend. Er is jarenlang gewerkt aan het museum. De opening is vandaag van 11.45 uur tot 13.10 uur live te volgen via AT5. Vanwege de komst van de Israëlische president Herzog zijn er op plein '40-'45, het Waterlooplein en het Wertheimpark protestacties aangekondigd. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

10 maart 2024, 22.04 uur

Liveblog gesloten

Lees hieronder terug hoe de opening van het Nationaal Holocaustmuseum verliep. 

10 maart 2024, 18.44 uur

Politie heeft dertien mensen aangehouden bij demonstraties: "een kleine groep zorgde kortstondig voor een grimmige sfeer"

Op verschillende plekken in de stad werd er vandaag gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president die aanwezig was bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. In een bericht schrijft de politie dat de demonstraties over het algemeen rustig zijn verlopen. Maar "een kleine groep zorgde kortstondig voor een grimmige sfeer op het Waterlooplein."  In totaal heeft de politie 13 aanhoudingen verricht, waaronder voor het verstoren van de openbare orde en vernieling. De politie schrijft dat er stenen zijn gegooid en ook een politiebus zou zijn vernield. De verdachten zitten op dit moment nog vast en worden gehoord door de recherche.

Op het Waterlooplein is door een kleine groep demonstranten gegooid met eieren en vuurwerk. Politiebusjes zijn beklad met verf en de mobiele eenheid moest mensen van een politiebus afhalen. Hierbij heeft ME klappen uitgedeeld met de wapenstok. Niet veel later heeft de organisatie van de demonstratie de demonstratie beëindigd, waarna de groep uit elkaar is gegaan. Een groep van ongeveer tweehonderd personen is gaan lopen door het centrum. ""Op enig moment is opnieuw kort een grimmige situatie ontstaan, waarbij personen stenen hebben gegooid naar de politie."

10 maart 2024, 17.52 uur

Minister Yesilgöz vindt uitjouwen door demonstranten 'een ware gotspe, extreem pijnlijk en onnodig'

10 maart 2024, 16.51 uur

Fractievoorzitter van de VVD vraagt debat aan naar aanleiding van demonstraties

10 maart 2024, 16.36 uur

Koning begrijpt demonstranten, maar wil focus houden op museum: "Ga vooral allemaal kijken"

Koning Willem-Alexander kijkt terug op een 'heel bijzondere dag'. Dat zegt hij tegen een verslagever van het ANP.  "Enerzijds omdat we nu een Nationaal Holocaustmuseum hebben waar we kunnen zien hoe verschrikkelijk deze moord was. Anderzijds horen we nu natuurlijk de demonstratie hier. We moeten niet vergeten dat na de bevrijding van Nederland het recht op demonstratie ook weer is teruggekomen, dat mocht toen niet, dat was onderdeel van diezelfde oorlog."

Zowel bij zijn aankomst als vertrek werd de koning duidelijk hoorbaar uitgejoeld. Demonstranten riepen 'free, free Palestine' en er werd hard gefloten. De koning heeft begrip voor de protestacties, maar benadruk dat de focus vooral moet liggen bij het Holocaustmuseum. "Ga vooral allemaal kijken in dit museum hoe verschrikkelijk de Holocaust is, dit mag nooit meer gebeuren."