Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Corporaties stoppen met aansluiten stadswarmte, kosten ondanks afspraak voor huurders te hoog

15 maart 2024, 17.39 uur · Aangepast 17 maart 2024, 20.40 uur · Door Stella Vrijmoed

Woningcorporaties hebben besloten voorlopig geen sociale huurwoningen meer aan te sluiten op het stadswarmtenet. Dat maakt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties vandaag bekend. De belofte aan de bewoners in dit verduurzamingsproject was dat zij niet voor de kosten zouden opdraaien. Het tegendeel is waar gebleken nu Vattenfall de kosten voor stadswarmte heeft verhoogd.

AT5

Het was de bedoeling dat alle sociale huurwoningen van het gas af zouden zijn in 2040. Met die ambitie spraken woningcorporaties, gemeente en energiebedrijf Vattenfall af om bij het renoveren, isoleren en verduurzamen van sociale huurwoningen ook gelijk een aansluiting op het stadswarmtesysteem aan te leggen. Onder de voorwaarde dat 70 procent van de bewoners instemde met deze plannen én dat de kosten niet hoger zouden worden dan de gasprijzen

Honderden euro's meer

Begin dit jaar verhoogde Vattenfall echter ineens de prijzen met zo'n 30 procent, waardoor sociale huurders standaard honderden euro's per jaar meer moeten gaan betalen, ook als ze niet eens stoken. Tot groot ongenoegen van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties: "Wij zijn daar enorm van geschrokken. We maakten die afspraak met zijn drieën, maar Vattenfall heeft die eenzijdig opgezegd", aldus Coen Springelkamp namens de woningcorporaties. 

Wie de rekening nu op moet pakken, is nog onderwerp van gesprek. Volgens Springelkamp heeft de gemeente vanochtend een bod gedaan om bij te springen, maar dat was niet genoeg om het gat te dichten. Sommige corporaties, zoals Ymere, hebben zelf al veel bijgedragen om de woningen geschikt te maken voor stadswarmte, vertelt Springelkamp. Gesprekken met Vattenfall om de kosten weer te verlagen, waren tot nu toe ook vruchteloos, zegt hij.

De woningcorporaties zien zich nu gedwongen om voorlopig te stoppen met het aansluiten van woningen op stadswarmte, om zich aan de belofte aan hun huurders te houden dat de kosten niet bij de laagste inkomens terechtkomen. "Dit is geen drukmiddel, maar de bittere realiteit", zegt Springelkamp. "We hopen dat Vattenfall tot inkeer komt."

Huishoudens die al wel zijn aangesloten op het warmtenet, zitten vooralsnog met de gebakken peren. "We werken hard aan een oplossing en stellen alles in het werk om Vattenfall aan de afspraak te houden", aldus Springelkamp namens de corporaties. 

Reactie wethouder Pels (duurzaamheid):

"Net zoals de corporaties vinden wij dat de rekening van de energietransitie niet moet worden neergelegd bij huurders met de laagste inkomens.

Juist daarom was de gemeente de afgelopen weken in goed overleg met Vattenfall en de corporaties en bereid om financiële toezeggingen te doen. Toezeggingen om problemen op te lossen die buiten de gemeente liggen door te trage besluitvorming vanuit het Rijk.

Het is zeer teleurstellend dat de corporaties de gesprekken hebben afgebroken, terwijl er vergaande toezeggingen op tafel lagen voor de komende 10 jaar. Daarmee was er zekerheid voor huurders en konden we verder met de noodzakelijke transitie naar duurzame vormen van energie in deze klimaatcrisis."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938