Start van hoofdcontent

Noord

nl

Tientallen scholieren gaan met elkaar op de vuist en belagen agenten, politie treedt op met wapenstok

20 maart 2024, 15.23 uur · Aangepast 20 maart 2024, 16.11 uur · Door AT5

Bij de Rode Kruisstraat in Noord is gisteren een vechtpartij tussen tientallen scholieren uit Noord uitgebroken. De leerlingen van de scholen Noorderlicht, Damstede en Vonk verzamelden zich voor het politiebureau en gingen daar met elkaar op de vuist en keerden zich vervolgens tegen de politie. Een woordvoerder van de politie laat weten dat zij geweld hebben moeten gebruiken om tegen de scholieren op te treden. "We hebben zeven mensen aangehouden, waaronder twee jongens die werden herkend van een straatroof een dag eerder."

AT5

Volgens de woordvoerder begon het conflict tussen scholieren naar aanleiding van een eerder incident vorige week donderdag, waarbij er een vechtpartij tussen twee meisjes plaatsvond. Gisteren verzamelden tientallen scholieren zich voor het politiebureau in Noord en gingen daar met elkaar het gevecht aan. 

De politie ging tijdens de vechtpartijen het gesprek aan met de leerlingen. "We wilden weten waarom ze zo boos waren en zoeken waar de angel zat. Maar de groep wilde niet praten en hadden een grote mond tegen de politie", vertelt de woordvoerder. De leerlingen werden vervolgens gevorderd om weg te gaan en trokken zich tijdelijk terug. Toen zij terugkwamen creëerden ze opnieuw onrust. "Er kwamen toen ook nog wat ouders bij staan, die zich ook tegen de politie keerden en een grote mond hadden." Daarna werd iedereen gevorderd om weg te gaan. 

Wapenstokken

"De leerlingen van de scholen verzamelden zich voor het bureau en gingen daar op wel tien losse plekken met elkaar vechten. De politie moest met wapenstokken in een linie staan voor een groep scholieren, dat is echt belachelijk", aldus de woordvoerder. De leerlingen verstoorden niet alleen de openbare orde, ook was er sprake van belediging, bespuwing, belemmering en beletten.

De politie laat aan AT5 weten dat de pauze vanmiddag rustig is verlopen. Er wordt nu actief gehandhaafd op groepen waar een dreiging vanuit gaat. De school is ook door de politie geïnformeerd en zou de leerlingen door middel van briefjes hierover hebben bericht. De woordvoerder laat weten dat er ook gezinsbezoeken zullen gaan plaatsvinden. "De politie, gemeente en de scholen zijn van het voorval op de hoogte."

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat er naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen donderdag al huisbezoeken vanuit de gemeente hebben plaatsgevonden om te proberen het conflict te sussen. 

AT5 heeft de drie scholen benaderd voor commentaar: Noorderlicht wilde daar geen gebruik van maken, de andere twee scholen waren nog niet bereikbaar voor commentaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938