Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat over demonstratie Holocaustmuseum, Halsema haalt uit naar Wilders en Yesilgöz

21 maart 2024, 13.35 uur · Aangepast 21 maart 2024, 18.08 uur
Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5

De gemeenteraad debatteerde vanmiddag over de demonstraties die tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum plaatsvonden. Gefluit en kwetsende leuzen van demonstranten waren tijdens de ceremonie voor de deur te horen, ook werd een Holocaustoverlevende uitgejouwd en nageroepen. Lees hieronder hoe het debat verliep:

21 maart 2024, 18.08 uur

Debat afgelopen, zo verliep het

Halsema had het tijdens het debat in de Stopera niet moeilijk. Ze werd naast door de coalitiepartijen ook gesteund door een aantal linkse oppositiepartijen, zoals Denk en de SP.

AT5

21 maart 2024, 17.28 uur

4 mei wordt 'grondig voorbereid', maar demonstranten stil laten zijn kan waarschijnlijk niet

Bij de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente, de driehoek en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn de voorbereidingen voor de herdenking op 4 mei volgens Halsema al begonnen. Ze stelt dat dit het moment is om in gezamenlijkheid en met respect twee minuten stilte te betrachten en wil ook dat dit in openbaarheid kan. 

"Demonstraties ertegen, daar kunnen we grenzen aan stellen", stelt ze. "Maar dat neemt niet weg dat er heel erg veel heel verschillende mensen op de Dam aanwezig zullen zijn."

Laurens Lochtenberg van het CDA wil weten of eventuele demonstranten die zich vooraf aanmelden gevraagd kan worden om in ieder geval wel stil te blijven. "Ik denk dat de voorwaarde dat mensen niet mogen spreken het bij geen enkele rechter zal houden", reageert Halsema. "Wat iets anders is, is dat wij natuurlijk wel, als er demonstraties aangemeld worden voor 4 mei, we vanzelfsprekend met demonstratie-organisaties in overleg zullen treden over hoe dat op afstand met respect voor de twee minuten stilte, voor de ceremonie en voor de herdenking moet plaatsvinden. Vanzelfsprekend zullen we ons uiterste best doen."

AT5

21 maart 2024, 16.31 uur

Halsema: 'operationeel onverstandig' om demonstranten te verplaatsen

Halsema zegt dat er even overwogen is om de demonstranten die op zo'n 40 meter afstand van het museum stonden naar achteren te verplaatsen. "Dat had betekend dat er met veel politie ingegrepen had moeten worden, terwijl er geen gronden in de WOM (Wet openbare manifestaties, red.) waren. Dat had mogelijk ook geleid tot tegenreacties. Waarbij het beeld veel onplezieriger was geweest. Dat was operationeel onverstandig."

AT5

21 maart 2024, 16.07 uur

Halsema haalt uit naar PVV-leider Wilders en minister van Justitie Yesilgöz

Halsema haalt tijdens haar betoog uit naar politici die kritisch waren op de keuzes van de driehoek. "Ik heb naar de discussie in het nationaal parlement gekeken en me daarover verbaasd. Dat niemand zich in verbinding heeft gesteld met de Amsterdamse driehoek voordat men allerlei hele boude uitspraken deed. De leider van de grootste politieke partij, minister van Justitie. Ik zou verwachten dat je eerst het feitenrelaas afwacht. Voordat je in zo'n precaire situatie allerlei uitspraken doet."

Ze zegt dat er een beeld ontstaan is dat de volledige opening overschaduwd werd door demonstraties. Dat beeld is volgens haar 'onjuist en kwalijk'. 

AT5

21 maart 2024, 15.39 uur

GroenLinks: demonstranten voelden zich 'gestigmatiseerd'

GroenLinks-fractievoorzitter Imane Nadif zegt dat demonstranten zich 'echt gestigmatiseerd voelden' en 'in een hoek werden gedrukt waar ze zich totaal niet in herkenden'. Ze haalt uit naar Kamerleden. "Het vragenuurtje vorige week in de Tweede Kamer vond ik echt een beschamende vertoning, van ons voorheen democratisch huis."

AT5