Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

Sleepboten en magie: De Straten langs op de Dijksgracht

26 maart 2024, 19.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Deze week bezoeken we de Dijksgracht, een paradijselijk stukje groen in het centrum. 

We stappen binnen door de kleinste voordeur die De Straten ooit betreden heeft. Siet woont hier samen met haar man Frank op een woonboot. Het bijzondere aan deze boot is dat het een vrachtschip was dat graan vervoerde in Frankrijk. Dit schip heeft Siet eigenhandig gestript en opnieuw opgebouwd. Ze heeft bijvoorbeeld de boot negen meter laten inkorten, omdat de boot anders te groot was voor de ligplaats. Siet werkte vroeger in een jeugdgevangenis, maar is nu matroos en klusser. “Het werk in de jeugdgevangenis was zo mooi als dat het ook heftig was, maar op een gegeven moment was het klaar (...) toen Frank een extra matroos nodig had, kwam dat eigenlijk heel goed uit.” 

AT5

Via een vlonder die gemaakt is van een oude zwembadvloer komen we bij de boot van Joanne terecht. In tegenstelling tot de ingekorte boot van Siet, hebben Joanne en haar man deze boot juist een stuk uitgebouwd toen ze een pleegkind in huis namen. Joanne is inmiddels gepensioneerd, maar dit betekent niet dat ze stil zit. Zo heeft ze Zomergastje opgericht, een stichting die ervoor zorgt dat nieuwe Nederlandse kinderen in de zomer kunnen logeren bij gastgezinnen. Ook maakt Joanne zich hard voor het behoud van het groen in de straat. In de zomer staat de hele straat namelijk in bloei, waardoor het echt een stukje paradijs is in de drukke binnenstad.  

AT5

We sluiten af bij Woedy, goochelaar van beroep. Hoe ziet het dagelijks leven van een goochelaar eruit? Woedy vertelt ons: “Ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe shows en trucjes." Met zijn voorstelling als komische goochelaar heeft hij de hele wereld over gereisd, van China tot Italië en nog veel meer. Momenteel houdt Woedy zich bezig met een theaterstuk over het klimaat. Als kers op de taart heeft Woedy voor ons een verwarrende goocheltruc in petto.  

Quote

“Ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe shows en trucjes"

Woedy
AT5

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]