Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kosten eerste dagen parkeervergunning mogelijk straks per dag, in plaats van hele maand betalen

27 maart 2024, 15.44 uur · Aangepast 27 maart 2024, 16.00 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Amsterdammers die een nieuwe parkeervergunning aanvragen die niet op de eerste dag van de maand ingaat, hoeven in de toekomst mogelijk niet meer voor de volledige eerste maand te betalen. Dat zei wethouder Reinier van Dantzig vanmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Denk-raadslid Süleyman Koyuncu vroeg Van Dantzig om opheldering over het bericht dat een parkeervergunning van een automobilist volgens de rechter niet met terugwerkende kracht geldt. De automobilist betaalde op 23 juli en zijn vergunning ging daardoor daarna pas in, maar het bedrag was wel voor de hele maand juli. De automobilist hoopte dat de parkeerboetes die hij eerder die maand kreeg daardoor van tafel gingen, maar hij kreeg ongelijk.

"Dat is een beetje raar, want als je een parkeervergunning hebt, dan krijg je geen boetes, zou je zeggen", zei Koyuncu. Van Dantzig dacht er, net als de rechter dus, anders over. "De afspraak is dat je de hele lopende maand betaalt. Dat is het staande beleid. Je kunt er ook voor kiezen om de parkeervergunning op de eerste van de volgende maand in te laten gaan. Maar dan moet je tot die tijd dus per uur betalen bij de meter of ergens parkeren waar geen betaald parkeren geldt."

AT5

Toch is er waarschijnlijk een verandering op komst, vertelde de wethouder. "We zijn wel aan het onderzoeken of we de vergunningsprocedure zodanig kunnen aanpassen dat je alleen betaalt voor de resterende dagen van de maand." Zijn collega-wethouder Melanie van der Horst komt daar later nog in een brief op terug. 

Koyuncu reageerde tevreden. "Ik zie dat het college een beweging maakt om te kijken naar dit soort gevallen, dus daar ben ik blij mee, bedankt." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938