Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

OM vraagt rechter om bestuur As-Siddieqscholen te ontslaan

29 maart 2024, 11.19 uur · Aangepast 29 maart 2024, 12.31 uur · Door Maarten Westerduin

Het Openbaar Ministerie heeft aan de rechter gevraagd om het bestuur van Stichting Islamitische School Amsterdam, waar de As-Siddieqscholen in de stad onder vallen, onmiddellijk te ontslaan. 

IBS As-Siddieq, voorganger islamitische basisscholen - AT5

De scholenkoepel krijgt sinds begin dit jaar minder geld van het Ministerie van Onderwijs vanwege financieel en bestuurlijk wanbeleid. In januari en februari kregen de scholen daardoor nog maar 40 procent van de overheidsbekostiging. Later daalde dat naar 20 procent. De scholen dreigen daardoor op korte termijn failliet te gaan.

Volgens het OM handelt het bestuur dusdanig in strijd met het belang van de stichting, de leerlingen en de docenten van de scholen, dat ze zo snel mogelijk moet opstappen. "Er zal een nieuw tijdelijk bestuur door de rechter moeten worden benoemd waardoor de financiering van de school weer op gang kan komen. Daarmee kan de continuïteit van het onderwijs worden gewaarborgd", aldus het OM.

Geen geld

Stichting ISA, waaronder de As-Siddieqscholen al Yaqoet, al Maes en al Jawhara vallen, staat al sinds januari onder de zogenoemde financiële beperking. Volgens de onderwijsinspectie is de kwaliteit van de lessen voldoende, wel zou er dus sprake zijn van bestuurlijk wangedrag.

De scholenkoepel kreeg daarom in januari en februari nog maar 40 procent van de overheidsbekostiging. Later daalde dat naar 20 procent.

Pauzeknop

Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs zegt dat het Rijk op dit moment de uitspraak van de rechter afwacht, maar dat er een tijdelijk bestuur klaarstaat op het moment dat het huidige bestuur aftreedt.

Mocht het zover komen, dan worden de sancties die de school nu heeft gekregen tijdelijk stopgezet. "We hebben een pauzeknop om een eventueel nieuw bestuur de ruimte te geven om orde op zaken te stellen", zegt de woordvoerder.

Het bestuur van de scholenkoepel was nog niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938