Start van hoofdcontent

Gesprek aan de Amstel

nl

Schrijver Murat Isik: "Ik wil jongeren in achterstandswijken inspireren"

29 maart 2024, 16.16 uur · Aangepast 31 maart 2024, 11.30 uur · Door AT5

Schrijver Murat Isik wil met zijn boeken ook Turks-Nederlandse jongeren bereiken en inspireren. Veel Turkse jongeren hebben te kampen met onder meer discriminatie op de arbeidsmarkt en het moeilijk vinden van een stageplaats. Zelf heeft Isik ook geworsteld en heeft zich moeten bewijzen, vertelt hij vanavond in een nieuwe aflevering van 'Gesprek aan de Amstel'. Isik wil nadrukkelijk niet gezien worden als 'Turkse schrijver', maar is zich wel bewust van zijn achtergrond. "Ik ben een Nederlandse schrijver."

Murat Isik - AT5

Onlangs kwam het nieuwe boek 'In de mist van Golden Gate Park' van Murat Isik uit, wat een vervolg is op zijn bekroonde bestseller 'Wees onzichtbaar', uit 2016. In het boek is Metin Mutlu, het alter ego van de auteur, opnieuw de hoofdpersoon. Aan Kemal Rijken vertelt de auteur dat hij bij zijn debuut 'een enorme bewijsdrang had' en dat hij 'wilde laten zien wat ik in mijn mars had'.

Kwetsbaar
Het is een lange weg geweest om niet langer onderschat te hoeven worden. Isik heeft moeten leren zichzelf kwetsbaar op te stellen, zegt hij. "Die muur is langzaam afgebrokkeld. Als je je kwetsbaar toont, laat de ander meer zien van zichzelf. Zeker in mijn werk schuw ik de moeilijke thema's niet."

Quote

"Een Turkse naam wint de Libris Literatuurprijs, het kan echt"

MURAT ISIK - SCHRIJVER

Gaandeweg heeft Isik ook gemerkt dat hij een voorbeeld kan zijn voor jonge Turkse Nederlanders. Hij kan zich er iets bij voorstellen dat ze zich soms gediscrimineerd voelen. "Als je studeert en je wordt keer op keer afgewezen vanwege je achternaam terwijl je klasgenoot Peter-Jan wel een plek krijgt, dat doet iets met je. Dat raakt je als mens." Kan hij die jongeren als inspireren? "Toen ik de Libris Literatuurprijs won, kreeg ik veel berichten van Turkse jongeren. Een Turkse naam wint de Libris: het kan."

Nederig
Isik komt vaak op scholen. Na afloop zijn er altijd een paar Turks-Nederlandse leerlingen die naar me toekomen en zich herkennen in het verhaal. Soms zeggen ze: ik hoef niet meer te schrijven, want je hebt mijn verhaal verteld. Dat raakt me echt en is iedere keer weer bijzonder. Het maakt ook wel dankbaar en nederig." De auteur wil liever niet als 'Turkse schrijver' te boek staan. "Je merkte dat dat tien jaar geleden nog vaak werk gezegd, maar dat het afneemt. Dat klopt, want ik ben een Nederlandse schrijver." 

Gesprek aan de Amstel' met Murat Isik is vandaag, vrijdag 29 maart te zien op AT5 om 21.00 uur.
Herhalingen zijn te zien op AT5 en op Salto 1. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938