Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het groene licht voor Noorderlicht is geen garantie voor de rest van de NDSM-werf

31 maart 2024, 20.00 uur · Aangepast 1 april 2024, 21.24 uur · Door Jesler Bos

De eigenaren van restaurant Noorderlicht op de NDSM hoeven voorlopig niet meer te vrezen voor hun voortbestaan. Onlangs zette de gemeente alle seinen op groen voor een vergunning van twintig jaar. Een opluchting voor de eigenaren Jasper Helmer en Krijn van Santen, die al zeven jaar aan het onderhandelen zijn. Toch heeft dit besluit van de gemeente geen invloed op de tijdelijke contracten van andere ondernemingen op het terrein. 

AT5

Nu de kogel door de kerk is voor Noorderlicht, kunnen de eigenaren eindelijk verder met de ontwikkeling van hun onderneming. Helmer wijst naar een foto met het oude onderkomen. "Dit is Noorderlicht dat iedereen nog wel kent, een loods, transparant veel mooi licht. Dat gaan we straks weer terugbrengen met een tweede loods ernaast", vertelt hij. 

Formeel moet de vergunning nog worden goedgekeurd, maar alle seinen staan op groen laat stadsdeel Noord weten. Dat het zeven jaar moest duren heeft volgens het stadsdeel met verschillende factoren te maken. "Het duurde lang voordat we duidelijkheid hadden over de voorwaarden waaronder Noorderlicht verder kon. Zo mocht het oude gebouw op last van de brandweer niet langer worden gebruikt", aldus een woordvoerder. Ook moesten Helmer en van Santen de financiering nog rondkrijgen. "Afgelopen december is dat gelukt, en nu vol gas plannen maken voor de lange termijn", zegt van Santen.

Tijdelijk 

Tijdelijke contracten zijn tekenend voor de NDSM-werf, waar bedrijven zich vooral mochten vestigen om het gebied invulling te geven, tot de gemeente weet wat er definitief mee gaat gebeuren. Noorderlicht was de pionier in het gebied. "De moeilijkheid is dat de NDSM een terrein is waar heel veel ontwikkeld wordt. Het is een groot circulair project. Het was ooit een grote scheepswerf, die de gemeente voor een gulden kocht", vertelt van Santen. Eind jaren negentig kwamen de eerste ondernemingen. "Nu zit het in de finale ontwikkelfase. Er zijn veel ideeën geweest van een park tot erotisch centrum en wij moeten ons continu aanpassen", aldus van Santen. 

AT5

Dat Noorderlicht heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het huidige terrein is volgende de gemeente één van de redenen dat ze de vergunning krijgen. Maar dit is niet van invloed op de contracten van andere ondernemingen op het terrein. Pllek bijvoorbeeld, mag tot 2028 blijven, maar wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Toch is mede-eigenaar Michiel de Vries blij voor zijn collega's. "Noorderlicht is een van de pioniers en smaakmakers van de werf. Fantastisch dat ze mogen blijven", aldus de Vries.

Toen oprichter Sjoerd van Steenbeek begon met Pllek, wist hij waar hij aan begon. De Vries vertelt daarover: "We hadden eerst een contract van vijf jaar toen het begon, inmiddels is het weer verlengd tot eind 2028." Toch hoopt hij dat de vergunning van Noorderlicht ook betekenis voor de rest gaat krijgen. "We hopen dat door de gemeente gezien wordt dat Noorderlicht doorgaat en een toegevoegde plek is en dat wij daardoor ook langer mogen blijven", aldus de Vries. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938