Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Clarence Seedorf voor even terug in de stad voor legends-wedstrijd in Olympisch Stadion

3 april 2024, 21.30 uur · Aangepast 5 april 2024, 20.11 uur · Door Maarten Westerduin

Clarence Seedorf vertrok op zijn negentiende al uit Amsterdam, met een landstitel en een Champions League-troffee op zak en 90 wedstrijden voor Ajax 1 in de benen. Nu, bijna dertig jaar later, is de Ajax-legende weer even terug in de stad. Voor een veteranenwedstrijd die hij in het Olympisch Stadion organiseert tussen zijn eigen BIF All Stars en de Ajax Legends. Spelers als Didier Drogba, Dida en Jari Litmanen komen sowieso; de onderhandelingen met Ronaldinho zijn nog gaande.

AT5

De wedstrijd is in het Olympisch Stadion, een plek die voor altijd verbonden is met het begin van Seedorfs carrière. De voetballer, nog altijd de enige speler die met drie verschillende clubs de Champions League won (vier in totaal), maakte er in 1992 als 16-jarige jongen zijn Europese debuut. Twee jaar later, toen Ajax voor de laatste keer de beste van Europa werd, zette Louis van Gaal hem standaard op het wedstrijdformulier.

BIF All Stars

Nu, bijna dertig jaar later, wil Seedorf aan iets nieuws beginnen. Met een team van oud-topvoetballers, de BIF All Stars, wil hij de komende jaren de wereld rondtoeren. De eerste wedstrijd staat over een paar weken gepland. In het Olympisch Stadion dus.

Seedorf koestert veel herinneringen aan de plek. Zijn gedachten gaan al snel naar die eerste keer dat hij het stadion binnenloopt: 29 april 1992. Het is de tweede wedstrijd van finale van de Uefa Cup (de voorganger van de Europa League) tegen Torino. Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Aron Winter staan in de basis. Seedorf is dan nog ballenjongen en moet nog een paar maanden wachten op zijn debuut in het sterrenelftal.

Een inmiddels verwijderd portret van Clarence Seedorf bij station Weesperplein - SofieJente

Maar later dat jaar, in november 1992, mag de nog maar 16-jarige Seedorf wel spelen in het Olympisch Stadion. Tegen het Portugese Victoria Guimarães in de Uefa Cup valt hij in de 63e minuut in voor Marciano Vink. Een maand eerder maakte hij zijn debuut in de Eredivisie. 

In de jaren die volgen ontwikkelt Seedorf zich tot onbetwiste basisspeler. Samen met Edgar Davids, Jari Litmanen en oudgediende Frank Rijkaard is hij een van de middenvelders die Ajax in 1995 aan de Champions League helpt. Ook in dat toernooi beleeft Ajax legendarische Europese wedstrijden in het Olympisch Stadion: de groepswedstrijd tegen AC Milan (2-0) en de halve finale tegen Bayern München, die Ajax met 5-2 wint.

Inmiddels is Seedorf tien jaar gestopt als profvoetballer, maar afscheid van het spelletje heeft hij nooit genomen. Hij is ieder jaar nog wel te vinden bij wedstrijden tussen oud-voetballers, of het nu voor de legends van Real Madrid, AC Milan of die van Ajax is.

En nu wil Seedorf dus een vriendenteam beginnen. De BIF All Stars welteverstaan, naar zijn eigen stichting, de Black Impact Foundation. Met de wedstrijden die hij daarmee speelt, wil hij vooral voor verbinding zorgen, "want er is al genoeg negativiteit in de wereld."

Biertje

"We willen zorgen dat mensen zich focussen op hoe ze met elkaar omgaan", zegt Seedorf. De oud-international heeft al veel verteld over de wedstrijden die hij vroeger speelde, maar nu het over de wedstrijd van 20 april gaat, wordt hij écht enthousiast. "Wat is er nou beter dan een wedstrijd die mensen bij elkaar kan brengen?"

Hij ziet het al helemaal voor zich: "Wat er dan op de tribune gebeurt, zijn dit soort gesprekken. Dan pakken mensen een biertje erbij en dan gaan ze met elkaar praten. Want we zijn hier voor hetzelfde doel, namelijk genieten van de wedstrijd, van spelers die fantastische hoofdstukken hebben geschreven in de voetbalgeschiedenis."

Ronaldinho?

Didier Drogba, Rio Ferdinand, Jari Litmanen, Wesley Sneijder en Nwankwo Kanu hebben zich al aangemeld voor de wedstrijd. Mogelijk wordt Jay-Jay Okocha, de flamboyante spelmaker uit Nigeria, ook aan die lijst toegevoegd worden.

Maar er zingt een nog veel grotere naam rond: die van Ronaldinho. Dat de Braziliaan over een paar weken in Zuid te bewonderen is, behoort volgens Seedorf nog altijd tot de mogelijkheden.

Of de voormalig wereldvoetballer van het jaar ook echt komt, is nog even de vraag: "We zijn in gesprek, maar hij heeft een druk schemaatje" zegt Seedorf lachend. "Dus het is nog niet zeker of hij komt." 

BIF All Stars - Ajax Legends begint om 20.30 uur en is live te zien op Veronica.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938