Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Bouwdilemma in Halfweg: 50 koop- en huurhuizen of twee keer zoveel flexwoningen

5 april 2024, 12.00 uur · Aangepast 9 april 2024, 11.20 uur · Door Jouri Bakker

De gemeenteraad van Haarlemmermeer moet een lastig besluit nemen over een ongebruikt terrein in Halfweg. Moet het Sectorpark de komende jaren worden volgebouwd met permanente woningen of is de snelle plaatsing van het dubbele aantal flexwoningen een beter idee?

Sectorpark nu vooral braakliggend terrein - Gemeente Haarlemmermeer

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer geeft de voorkeur aan de bouw van de permanente woningen, maar geeft de raad nu ook de mogelijkheid te kiezen voor flexwoningen. Daar kunnen jongeren, starters, statushouders en inwoners met een urgentieverklaring gaan wonen.  

Daarmee krijgt de gemeenteraad de keuze uit 30 socialehuurappartementen en 24 grondgebonden koopwoningen óf 110 flexwoningen. Van die 110 flexwoningen zouden er 30 van 'permanente kwaliteit' worden, schrijft de gemeente. De overige 80 flexwoningen zouden na 10 à 15 jaar moeten plaatsmaken voor 24 grondgebonden woningen. 

Tekst gaat verder onder de kaart.

De plannen om het gebied geschikt te maken voor bewoning dateren van het begin van het vorige decennium. In die tijd hoorde Halfweg nog bij de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude en was de fusie met een grotere buurman nog niet meer dan een vaag idee.

Van nieuwbouw was toen nog geen sprake: het idee was om de voertuigloodsen en het kantoor uit 1937 in de markt te zetten als kluswoningen. De constructie van het gebouw gooide roet in het eten. Die was zo slecht dat de sloopkogel de enige logische oplossing was.

Geluidsoverlast

Toch werd het plan voor nieuwbouw weer in de ijskast gezet, vooral omdat het geluid van voorbijrazende treinen te veel hinder zou opleveren. Die horde is genomen nu ProRail heeft bekendgemaakt over een jaar ter hoogte van het voormalige gemeentewerf een geluidsscherm te bouwen.  Daardoor kunnen er nu toch weer plannen voor nieuwbouw worden gemaakt,  maakte de gemeente Haarlemmermeer eerder bekend

Tekst gaat verder onder afbeelding

Maatregelen ProRail tegen geluidsoverlast in Halfweg - ProRail

"Wij zijn nog steeds voor het oorspronkelijk plan", reageert Leo Kranenburg namens de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg. Volgens de dorpsraad is er grote behoefte aan socialehuurwoningen, en die zijn alleen onderdeel van plan A. "De wachttijd voor een socialehuurwoning in Haarlemmermeer is 19 jaar."  

Hoewel flexwoningen sneller geplaatst kunnen worden dan permanente woningen gebouwd kunnen worden, twijfelt de dorpsraad of plan B sneller gerealiseerd zal zijn. "Dat oude plan ligt er al heel lang. Voor het nieuwe plan moet eerst nog onderzoek worden gedaan, naar de invloed op de leefomgeving bijvoorbeeld."

Quote

"Ze zullen toch allemaal een autootje voor de deur willen hebben"

Leo Kranenburg, dorpsraad Zwanenburg-Halfweg

Ook benadrukt Kranenburg dat de omgeving en de infrastructuur niet zijn ingericht op 110 extra huishoudens. "Het zijn inderdaad kleinere huishoudens, maar die zullen toch allemaal een autootje voor de deur willen hebben."

"Het is de enige ontsluitingsweg", vertelt hij over de Teding van Berkhoutweg, die bewoners van het noordelijk deel van Halfweg onder het spoor door richting de N200 (en andersom) leidt. "En een tweede ontsluitingsweg aanleggen is niet mogelijk."  

Het college van Haarlemmermeer biedt de gemeenteraad het tweede plan ook aan, omdat de gemeente daarmee aan de opdracht vanuit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voldoet. Haarlemmermeer heeft de MRA beloofd dit jaar 156 tot 230 flexwoningen te plaatsen. 

Jeanette Koolmoes van lokale partij HAP was 'zoals vaker' ook gisteravond bij de vergadering van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg aanwezig. Ze vindt het nog te vroeg om namens haar partij de voorkeur voor een plan uit te spreken. 

"We beraden ons met de fractie nog op een standpunt", vertelt ze aan NH. Koolmoes is wel overtuigd van de noodzaak om het gebied snel te ontwikkelen.  "Er moet snel gebouwd worden."  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938