Start van hoofdcontent

Stad

nl

Te weinig waardering voor mbo-studenten bij stage: "Worden gezien als een gratis hulpje"

9 april 2024, 20.00 uur · Aangepast 9 april 2024, 20.35 uur · Door Frederieke Weel

Elke mbo’er heeft recht op een passende stage met goede begeleiding en een eerlijk salaris. Dat vinden de gemeente, scholen en veertig bedrijven die vandaag het Stagepact MBO ondertekenden. "Meer waardering voor deze groep is noodzakelijk."

Dat het tijd wordt voor meer waardering voor mbo-stages vinden ook de aanwezige studenten. "Ik merk dat heel veel stageplekken je voornamelijk zien als gratis hulpje. Zeker in de bouw-sector", vertelt een student meubelmaker. "Laten we elke stagiair een minimumloon geven. En als dat niet kan, bijvoorbeeld in de vorm van een maaltijd of gereedschappen", vertelt hij. 

Veertig bedrijven, van Kesbeke tot Ajax, ondertekenden het pact. Verantwoordelijk wethouder Sofyan Mbarki legt uit wat dat pact precies inhoudt: "In Amsterdam gaan we met deze veertig bedrijven de afspraak maken dat de stagevergoeding gelijk getrokken wordt met hbo'ers en wo'ers. Ik zie ook veel enthousiasme bij andere bedrijven die willen aanhaken. Mbo'ers gaan zich daarmee gezien en gewaardeerd gaan voelen". 

Koningin Máxima was aanwezig bij het ondertekenen en praatte na afloop na met wat studenten. Waar zij zelf graag stage zou willen lopen, wist ze zo snel geen antwoord op. "Maar ik  denk dat het belangrijk is dat de jongeren vandaag in Amsterdam de kans krijgen op een stage, goede begeleiding en een vergoeding", aldus de koningin. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938