Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeelvoorzitter Ünver: "4 mei herdenken we WOII en de impact op onze nationale identiteit"

19 april 2024, 20.00 uur · Door Nicolai Brannan

Er zijn vooralsnog geen signalen van mogelijke wanordelijkheden tijdens de Dodenherdenking en twee minuten stilte op 4 mei in Nieuw-West, maar de spanning is ook in die buurt voelbaar. "Ik zou het echt zeer spijtig vinden als iemand tijdens de twee minuten stilte gaat demonstreren. Heb het in je hart om het niet te doen en het respect op te brengen om gezamenlijk met elkaar te herdenken", aldus stadsdeelvoorzitter Nieuw-West Emre Ünver in AT5's Park Politiek.

AT5

Vandaag kondigde burgemeester Femke Halsema extra maatregelen aan voor de Nationale Herdenking op de Dam. Er komen toegangssluizen en het maximaal aantal bezoekers wordt gehalveerd naar 10.000 personen. Ook mogen mensen geen vlaggen en geluidsversterkende apparaten meenemen. Halsema zet deze stap omdat vanwege de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten mogelijk wanordelijkheden kunnen plaatsvinden, zoals demonstraties.

De aanhoudende spanningen en het geweld in het Midden-Oosten hebben ook zijn weerslag op Nieuw-West. Ünver: "Het zorgt voor heel veel spanning en als je niet oplet voor polarisatie. Mensen zitten vol met emotie en leed. Als je geen goede manier vindt om het gesprek overeind te houden dan zorgt het ervoor dat steeds meer mensen hun rug naar elkaar toe draaien."

Alert

In Nieuw-West vinden op 4 mei meerdere lokale herdenkingen plaats. "We hebben geen enkel signaal op dit moment van een tegendemonstratie of actie. Het is de afgelopen jaren altijd goed. Men is heel erg alert in aanloop naar de Dodenherdenking", aldus Ünver.

Volgende week heeft de stadsdeelvoorzitter een gesprek met de burgemeester over hoe om te gaan met de lokale herdenkingen. "Eenzelfde pakket aan maatregelen bij de vijftig tot zestig locaties in Amsterdam lijkt me lastig. Onze inzet is jaarlijks dat er ambtenaren, een bestuurder, een volksvertegenwoordiger en een wijkagent aanwezig is bij de lokale herdenking. Er zijn ook altijd buurtmoeders en jongerenwerkers die actief betrokken zijn."

Quote

"Heb het in je hart om de stilte niet te doorbreken en het respect om gezamenlijk met elkaar te herdenken"

Emre Ünver - stadsdeelvoorzitter Nieuw-West

Ünver maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat iemand de twee minuten stilte doorbreekt. "Het enige wat ik kan doen naast maatregelen is mensen op te roepen bij jezelf na te gaan hoe je je daartoe verhoudt. Ik zou kiezen mijn stilte niet te doorbreken en degene die de stilte wel doorbreekt geen aandacht  te geven."

En: "Je kan alles in het hier en nu bij elkaar betrekken, maar ik denk: het herdenken van de doden, ik hoop dat iedereen daar een grens voelt en zegt: dat kan ons niet van elkaar onderscheiden.  Er is geen onderscheid tussen de doden. Ik zou het echt zeer spijtig vinden als iemand tijdens die twee minuten stilte gaat demonstreren. Heb het in je hart om het niet te doen en het respect op te brengen om gezamenlijk met elkaar te herdenken."

Aandacht voor Gaza

Bij een herdenking in De Baarsjes wordt het inhoudelijk programma breder getrokken. In de uitnodiging voor de herdenking staat letterlijk: "In het kader van ’nooit meer’, is er ook aandacht voor het verdriet rond de gebeurtenissen in Gaza."

Ünver vindt dat 4 mei gaat om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de impact die dat heeft gehad op, zoals hij het noemt, 'onze nationale identiteit'. "Er zullen heel veel mensen op pleinen staan waarbij sommige zullen denken aan Bachmoet, Gaza of de aanslag van 7 oktober in Israël", aldus de stadsdeelvoorzitter.

Hij vervolgt: "Ik ben niet van de gedachtepolitie. De overheid heeft dit zo georganiseerd, die gaat niet het geweten of de gedachtes van de mensen controleren. Ik zou bovenal willen oproepen om heir geen verdelingsvraagstuk van te maken. We herdenken het leed gezamenlijk. "

Bekijk bovenaan dit artikel de hele uitzending van AT5's Park Politiek, waarin stadsdeelvoorzitter Emre Ünver ook ingaat op de uitlatingen van zijn bestuursadviseur Tofik Dibi op X.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].