Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aangemeld protest tijdens Dodenherdenking is tegen Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

24 april 2024, 20.08 uur · Aangepast 25 april 2024, 14.40 uur · Door AT5

Het protest dat bij de gemeente is aangemeld tijdens Dodenherdenking is tegen Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV). Waar het protest gehouden gaat worden is nog onbekend. Bosma zal op 4 mei als Kamervoorzitter aanwezig zijn op de Dam.

NH Media

Het protest wordt georganiseerd door de linkse activist Frank van der Linde. Dat bevestigt hij aan AT5 na berichtgeving van Het Parool. Hij benadrukt dat het om een stil protest gaat 'met respect voor de Dodenherdenking', maar wel met bordjes met teksten als "geen fascisten bij de Dodenherdenking".

Van der Linde noemt de komst van Bosma naar de Dam tijdens Dodenherdenking 'krankzinnig'. "Ik vind dat hij een fascist is, als je ziet wat hij allemaal heeft uitgekraamd in het verleden en die omvolkingstheorieën die hij aanhangt", zegt hij. Van der Linde heeft de demonstratie al op 30 januari aangemeld.

"Niet tijdens twee minuten stilte"

De activist stipt aan dat hij geenszins van plan is om tijdens de twee minuten stilte te demonstreren. "Alleen als Bosma een krans legt, houden wij onze bordjes omhoog." Hij belooft zich te houden aan eventuele maatregelen die door de burgemeester worden opgelegd. "Maar een eventueel verbod zullen we aanvechten."

De Dodenherdenking staat dit jaar onder hoogspanning. Vanwege met name de oorlog tussen Hamas en Israël bestaat de vrees voor een verstoring of spontane protestacties. Er zijn daarom de helft minder bezoekers welkom en iedereen moet worden gefouilleerd.

De gemeente meldde eerder dat er één demonstratie was aangemeld, maar niet wie dat organiseerde of wat de boodschap is. Pro-Palestijnse bewegingen gaven daarop desgevraagd aan geen plannen te hebben voor een dergelijk protest.