Start van hoofdcontent

4 mei

nl

Zo verliep de extra beveiligde Dodenherdenking op de Dam

4 mei 2024, 16.41 uur · Aangepast 5 mei 2024, 09.22 uur
Door AT5 · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Toegangssluizen, minder bezoekers en een waslijst aan andere maatregelen. De Nationale Dodenherdenking ziet dit jaar er heel anders uit. Maar niet alleen op de Dam wordt stilgestaan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Volg hier in dit liveblog de herdenkingen en de Stille Tocht. 

20.55 uur

Man die spandoek wilde laten zien tijdens twee minuten stilte door politie aangehouden, geen verstoring tijdens herdenking

De politie heeft een man vlak voor het twee minuten stilte-moment aangehouden en weggeleid van de Dam. Volgens een woordvoerder van de politie haalde de man een spandoek tevoorschijn die hij wilde laten zien. Het spandoek was niet gerelateerd rond het conflict tussen Israël en Hamas. 

Net voordat de twee minuten ingingen haalde de man het spandoek tevoorschijn. Politieagenten wisten de man weg te leiden van de Dodenherdenking en vervolgens aan te houden. Volgens de politie verstoorde de actie niet de stilte. 

Wat er precies op het spandoek stond dat de man wilde laten zien, kan de politie nog niet zeggen. Wel laat de woordvoerder weten dat het niet om een uiting ging rond het conflict tussen Israël en Hamas. Voor de rest verliep de Dodenherdenking rustig. 

20.32 uur

Bekijk hier de hele speech van de burgemeester

AT5

20.25 uur

Burgemeester Halsema speecht tijdens Dodenherdenking: "Oorlog maakt wonden die nooit helen"

Bij de Nationale Herdenking op de Dam heeft burgemeester Femke Halsema gespeecht. In haar speech benoemde de burgemeester dat ondanks dat aan elke oorlog een einde komt, het geweld blijft voortrazen in de herinnering. "Bij diegenen die overleefden, bij de nabestaanden. Er is verdriet, schuldgevoel soms, om er nog te zijn. Oude angst kan zo maar opvlammen. Bij het plotselinge geluid van een sirene. Als er gescholden wordt of er agressie is in onze straten. Als beelden van gruwelijk oorlogsgeweld onze huiskamers, onze harten binnendringen." Volgens de burgemeester 'maakt oorlog wonden die nooit helen'. "Pijn, een diep gevoel van verlatenheid, van onveiligheid, leven door."

Halsema gaat verder dat 'meningsverschillen soms zo luid kunnen kinken dat het ons mededogen overstemt'. De burgemeester wil meegeven om een zacht gemoed te hebben 'voor al die mensen die de wond van oorlog nog voelen' en om 'oog te hebben voor iedereen die rouwt om alle kinderen die de wereld niet heeft kunnen redden'. "Laten we soms even stil zijn. Laten we elkaar tot troost zijn."

AT5 / Luuk Koenen
20.11 uur

Twee minuten stilte op de Dam

NOS

20.08 uur

Ook op Damrak twee minuten stil

Waar op de Dam niet alle 10.000 bezoekers aanwezig waren, stonden er op het Damrak ook nog wat mensen - inclusief paraplu - te herdenken. 

AT5 / Stefan Bunschoten