Start van hoofdcontent

4 mei

nl

Comité 4 en 5 mei: "Regen belangrijkste reden voor wegblijven herdenkingbezoekers"

5 mei 2024, 12.50 uur · Aangepast 5 mei 2024, 13.26 uur · Door AT5

De regen zou de belangrijkste reden zijn geweest dat lang niet alle mensen die zich hadden aangemeld op de Dam stonden. Dat stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei vandaag tegenover Nu.nl.

AT5

Vanwege de toegenomen spanning in de maatschappij, onder meer door het conflict tussen Israël en Hamas, besloot de gemeente dit jaar extra maatregelen aan de herdenking te verbinden.

De meest opvallende was het beperken van het aantal toeschouwers. Normaal staan er zo'n 20.000 mensen op de Dam tijdens de herdenking. Dit jaar mochten er 10.000 mensen komen. Zij moesten zich allemaal van tevoren hebben aangemeld. Binnen een dag waren alle beschikbare plekken vergeven.

Geen signalen van boycot

Gisteren bleek dat er geen 10.000, maar 4.000 bezoekers op de Dam afkwamen. De suggestie dat sommige aanmeldingen werden gebruikt door mensen die uit protest niet kwamen opdagen, wijst het Comité van de hand.  

"We hebben geen signalen van een mogelijke boycot ontvangen en gaan ervan uit dat het weer voor mensen doorslaggevend is geweest om thuis te blijven", laat een woordvoerder van het comité aan Nu.nl weten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938