Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Studenten in tenten op grasveld bij UvA op Roeterseiland: "Gaza Solidariteitskamp"

6 mei 2024, 13.31 uur · Aangepast 6 mei 2024, 17.21 uur · Door AT5

Een groep van zo'n 200 studenten heeft op een grasveld bij het Roeterseiland, een van de locaties van de Universiteit van Amsterdam, een aantal tenten opgezet. 

Met de actie willen studenten de UvA en de VU oproepen om de economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen. De camping noemen ze het Gaza Solidariteitkamp. Op social media wordt opgeroepen om zoveel mogelijk tenten en barricademateriaal mee te nemen.

Op het grasveld staan op dit moment zeker vijftien tenten. Het veld is verdeeld in verschillende vakken waar mensen hun tenten aan het opzetten zijn. Naast de tentjes op het grasveld hebben de studenten ook de bruggen gebarricadeerd met pallets. De politie is op het moment aanwezig bij de actie.

Op meerdere spandoeken hebben de studenten teksten geschreven zoals 'Gaza Solidariteitskamp' en 'staak het vuren nu, beëindig de bezetting'.

Alle colleges gaan vooralsnog door op de universiteit. De politie laat weten pas in actie te komen als de UvA aangifte doet. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat die aangifte komt, als duidelijk wordt dat de studenten in de tenten willen overnachten. Meerdere demonstranten lieten aan AT5 weten dat ze dat van plan zijn.

In de buurt van de demonstratie, bij de Hollandsche Schouwburg, vindt vanavond ook de Jom Hasjoa Herdenking plaats, waarbij de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. Om een eventuele ordeverstoring van demonstranten te voorkomen, zal de Mobiele Eenheid bij die herdenking aanwezig zijn.

De actie gebeurt nadat op meerdere Amerikaanse universiteiten afgelopen week eenzelfde soort actie was gedaan. De studenten in Amerika eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering van president Biden. De VS is de grootste bondgenoot en wapenleverancier van Israël. Ook de studenten bij de UvA hebben kritiek op de Nederlandse staat over de rol in het conflict. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938