Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Demonstranten bezetten opnieuw UvA-terrein: nu bij het Binnengasthuis

7 mei 2024, 19.00 uur · Aangepast 8 mei 2024, 08.04 uur · Door AT5

Pro-Palestinademonstranten hebben opnieuw terrein van de UvA bezet. Vanavond deden ze dat bij het Binnengasthuis. De demonstranten hebben het terrein opnieuw gebarricadeerd. Ook zitten ze in een van de gebouwen. 

De stoet met demonstranten liep rond 18.00 uur vanavond via de Kloveniersburgwal het terrein van het Binnengasthuis binnen. 

AT5

De demonstranten willen onder meer dat de UvA openheid biedt over banden met Israëlische organisaties die bijdragen aan de oorlog in Gaza.

De UvA dacht daar gehoor aan te geven door een lijst met organisaties op hun website te plaatsen. Dat vinden de demonstranten kennelijk niet voldoende. Een woordvoerder van de groep die de bezetting organiseert, herhaalde vandaag dat de universiteit in zijn ogen nog altijd niet transparant genoeg is.

De demonstranten eisen daarnaast dat de Universiteit banden verbreekt en stopt met het financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog. 

Bouwmaterialen

Er is veel materiaal naar het terrein gebracht waarmee barricades gebouwd worden. Daarvoor gebruikten ze onder meer bouwmaterialen die bij het atriumcafé liggen. Die staan er vanwege bouwwerkzaamheden.

Ook een aantal gebouwen is op dit moment bezet. Er is politie aanwezig, waaronder leden van de mobiele eenheid. Zij bewaakten enige tijd de bouwplaats bij het Atriumcafé. In de buurt van de bouwplaats zijn ook een hoop stenen uit de grond gehaald, die gebruikt worden om de barricades te verstevigen.

Of en wanneer de politie gaat ingrijpen, is nog onduidelijk. Woordvoerders van de politie, de UvA en de burgemeester zeggen daar nog over in gesprek te zijn. Gisteren duurde het tot 2.30 uur voordat de politie actie ondernam, dat gebeurde toen op ordes van de driehoek (burgemeester, politie en openbaar ministerie).

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938