Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Rust wedergekeerd op Roeterseiland, locaties UvA blijven twee dagen dicht

13 mei 2024, 11.34 uur · Aangepast 14 mei 2024, 09.56 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio

Na een week vol demonstraties bij gebouwen van de Universiteit van Amsterdam werd gisteren opnieuw gedemonstreerd bij het Roeterseiland. Na een vreedzame "walk-out" drongen meerdere demonstranten het pand binnen en werden vernielingen aangericht. 

13 mei 2024, 22.47 uur

Liveblog gesloten

De rust is inmiddels wedergekeerd. Het liveblog is gesloten, lees hier hoe de dag verliep. 

13 mei 2024, 21.50 uur

In beeld: ravage in UvA-gebouwen

AT5

13 mei 2024, 21.46 uur

UvA blijft twee dagen dicht

"Het CvB kan nu geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van allen die zich op de campus bevinden. Om die reden zal er dinsdag en woensdag geen onderwijs plaatsvinden aan de UvA. De gebouwen op alle campussen zijn gesloten.

We verwachten van docenten niet dat ze op deze korte termijn hun onderwijs online kunnen geven. Studenten kunnen op Canvas meer informatie vinden. Dit geldt voor alle faculteiten met uitzondering van Geneeskunde en Tandheelkunde", laat de UvA weten. 

13 mei 2024, 21.29 uur

Reactie CvB op demonstratie bij Roeterseiland

Het College van Bestuur van de UvA is geschokt over de manier waarop een vreedzaam protest is 'gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen 'demonstratierecht' misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen'. "Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten. Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is", schrijft de UvA deze avond in een statement. 

Daarbij benadrukt het College van Bestuur dat de demonstratie, opgezet als 'walk-out' ordelijk verliep, door de intentie van de deelnemers maar ook door de inzet van de organisatoren. "Het CvB heeft daar waardering voor en heeft dat ook aan de organisatie laten weten."

Toen de walk-out was afgelopen is een groot deel van de deelnemers vertrokken. Een deel is achtergebleven en bij deze groep hebben zich nieuwe mensen gevoegd. "De sfeer sloeg onmiddellijk om, er werden weer gezichtsbedekkingen gedragen en meerdere gebouwen op Roeterseiland werden binnengedrongen door in het zwart geklede mensen." 

De tweede groep demonstranten hebben de in- en uitgangen, waaronder nooduitgangen, gebarricadeerd. "Er is sprake van moedwillige vernieling overal. Hiertegen heeft de UvA aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling."

13 mei 2024, 20.52 uur

Politie draagt pand weer over aan UvA

Een woordvoerder van de politie laat aan AT5 weten dat de politie het pand deze avond weer heeft overgedragen aan de UvA. De politie is niet meer in het pand aanwezig. Vooralsnog lijkt het weer rustig in de stad. "Er staan nog een paar demonstranten op de Dam, maar dat lijkt rustig te verlopen. Wel blijven wij uiteraard monitoren."

Over de schade die demonstranten in de gebouwen van de universiteit hebben aangericht, kan de woordvoerder nog geen uitspraken doen. Of er politieagenten gewond zijn geraakt tijdens de demonstratie van vandaag, is onduidelijk. "Voor alsnog zijn er geen geluiden van collega's", aldus de woordvoerder.