Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lachgascilinders vaker gedumpt in de stad na afschaffing statiegeld door AEB

15 mei 2024, 14.52 uur · Door AT5

De gemeente ziet een toename in het aantal dumpingen van lachgascilinders in de stad, na het afschaffen van het statiegeld door het Afval Energie Bedrijf (AEB) afgelopen februari. Zo werden er gisteren nog tientallen flessen gevonden naast een container aan het Bos en Lommerplantsoen in West. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er een team deze middag onderweg is om deze cilinders op te ruimen. 

AT5

In februari dit jaar stopte het AEB na vijf maanden als innamepunt van lachgas. In deze maanden werden er in totaal 80.000 cilinders ingeleverd. Sinds januari vorig jaar is het lachgas verboden en zit er op de gastanks geen statiegeld meer. Op het terrein van het AEB werd een inleverpunt ingericht waar iedereen 5 euro kon krijgen voor elke ingeleverde cilinder. 

Innamepunt 

Het AEB richtte dat innamepunt in om het aantal explosies in de verbrandingsoven van AEB naar beneden te brengen. De flessen werden namelijk steeds vaker in de vuilnisbak weggegooid en kwamen vervolgens in de verbrandingsovens terecht waar ze kunnen exploderen. De schade liep daardoor op tot wel 20 miljoen euro per jaar.

AEB-directeur Wim van Lieshout vertelde eerder dit jaar aan AT5 dat volgens hem de overheid nu zelf aan zet is. Het ging volgens Van Lieshout namelijk om een tijdelijke maatregel, dat was van het begin af aan duidelijk: "AEB toont aan dat een statiegeldregeling werkt. Mensen zijn bereid om lachgascilinders in te leveren als ze daar geld voor krijgen. Nu is het aan het kabinet om iets te doen met deze waardevolle bevindingen en werkt te maken van een landelijke regeling met retourpremie voor de inname van lachgascilinders."

Zwervende lachgascilinders 

Een woordvoerder van de gemeente laat aan AT5 weten dat als de lachgascilinders op straat worden aangetroffen, ze worden meegenomen. "De reinigers doen dit niet alleen, dit wordt ook gedaan door de buurtconciërges (Stadswerken), afvalinzamelaars van Afval en Grondstoffen, de handhavers van THOR en door de politie."

AT5

Alle cilinders worden op een centraal afvalpunt aan de Seineweg ingeleverd. Het gaat dan in het algemeen vaak om een paar cilinders op dezelfde plek, zo'n 2 tot 4 gemiddeld. "De flessen zijn meestal zo’n 30 tot 60 cm groot. Voor grotere flessen (ongeveer 1 meter en meer) wordt door Stadswerken een aannemer voor ingeschakeld. Als de flessen nog vol zijn, dan worden ze verwijderd door THOR of de politie, maar niet meer door Stadswerken of Afval en Grondstoffen", aldus de woordvoerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938