Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweer heeft 'handen vol' aan omgewaaide bomen en wateroverlast, boom valt op bestelbus

21 mei 2024, 19.20 uur · Aangepast 22 mei 2024, 09.14 uur · Door AT5

Aan het begin van dinsdagavond stormde het even flink in de stad. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen binnen over omgevallen bomen en wateroverlast. Op de Da Costakade in West viel er een boom op een bestelbus, daar vielen geen gewonden bij. 

Volgens een woordvoerder van de brandweer hadden zij hun 'handen vol' aan de meldingen. De woordvoerder waarschuwde mensen voor de rest van de avond goed op te letten. "Neem de waarschuwingen serieus. De bomen vangen nu veel wind vanwege de bladeren en zijn daardoor erg kwetsbaar."

Bomen omgewaaid

Naast de boom die op de bestelbus is gevallen op de Da Costakade, zijn er ook op andere plekken takken en bomen die op de grond lagen. Zo viel er van een grote boom op de Vrijheidslaan in Zuid een flinke tak en gingen er aan de Hugo de Vrieslaan in Oost zes bomen om. 

Vanwege verschillende versperringen reden onder andere metrolijn 50 en 51 een kortere route. Metro 50 reed alleen tussen Gein en Postjesweg. Metro 51 reed alleen tussen Centraal Station en Postjesweg. Er reed een pendelmetro tussen Isolatorweg en De Vlugtlaan.

Quote

"De piek van de storm was rond 18.30 uur gisterenavond en duurde zeker wel twee uur lang"

Brandweer Amsterdam

Een woordvoerder van de brandweer laat woensdagochtend aan AT5 weten dat de brandweer om 18.30 uur gisterenavond begon met de meldingen van storm- en wateroverlast. "De piek van de storm was rond dat tijdstip en duurde zeker wel twee uur lang. Daarna namen de meldingen ook weer af en werd het rustiger in de stad."

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat veel mensen zich beter kunnen voorbereiden op deze weersomstandigheden. "Mensen kunnen sommige overlast echt voorkomen, door zich beter voor te bereiden. Denk aan spullen vastzetten, regengoten die bladvrij zijn en putten die doorlopen: daar heb je zelf gewoon invloed op."

Code geel

Het KNMI gaf gisterochtend code geel af voor onweersbuien, hagel en harde wind. De eerste flinke bui kwam rond 18.15 uur over de stad, maar ook de rest van de avond kon het behoorlijk gaan spoken met stevige windvlagen en veel regen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938