Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen uitzetting in Amsterdam geboren Mikael al 8000 keer ondertekend

10 juni 2024, 16.53 uur · Aangepast 17.05 uur · Door Coen van den Braber

Hij is 11 jaar, geboren en getogen in Amsterdam, maar de kans bestaat dat Mikael wordt uitgezet. De jongen woont met zijn Armeense moeder in een asielzoekerscentrum, maar heeft nog altijd geen verblijfsvergunning. Een gezin dat wekelijks uitstapjes met Mikael onderneemt, springt voor hem in de bres. Een gelanceerde petitie staat inmiddels al op 8000 handtekeningen.

Mikael - Julie Loyson

11 jaar geleden is Mikael hier in Amsterdam geboren, hij zit in groep acht en is toegelaten om volgend jaar naar het gymnasium te gaan. "Hij is zo ontzettend slim", vertelt Julie Loyson. Samen met haar ouders, broer en zus is ze al jaren een vast gezicht voor de jongen.

Hij woont met zijn Armeense moeder in een Amsterdams asielzoekerscentrum en maakt wekelijks uitstapjes met het gezin van Julie. "Hij komt bij ons eten, we gaan buiten dineren, we lezen, maken muziek, gaan het water op, bekijken samen voetbalwedstrijden op de tribune."

Mikael met het gezin Loyson - Julie Loyson

Maar dat alles staat nu op losse schroeven. Een aanvraag jaren geleden van de moeder van Mikael, op grond van het Kinderpardon, werd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst afgewezen. Maar in 2021 oordeelde de rechter dat de IND dat niet had mogen doen. Toch blijft die dienst zich tot op heden verzetten tegen een verblijfsvergunning voor Mikael.

'Grote kans op uitzetting'

De zaak ligt nu bij de Raad van State. "Grote kans dat hij wel wordt uitgezet, vrezen wij allemaal", zegt Guy Loyson, de vader van Julie. "Ik ben jaren geleden met Mikael in contact gekomen en inmiddels zie ik hem echt als mijn zoontje."

Quote

"Hij hoort in Nederland en hij wil gewoon na de zomer in de brugklas beginnen. Zonder die voortdurende onzekerheid en stress"

Guy Loyson

"Als een uitspraak van de Raad van State definitief wordt, moet hij naar Armenië. Hij hoort in Nederland en hij wil gewoon na de zomer in de brugklas beginnen. Zonder die voortdurende onzekerheid en stres", zegt Guy. "Een land waar hij nooit is geweest", vult Julie aan. 

Petitie

En dus kroop zij in de pen. Ze is met haar gezin een online petitie gestart tegen uitzetting van Mikael. "Na elf jaar strijd en onzekerheid moet er eindelijk rust komen." De handtekeningenactie is hier te vinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938