Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

Kraken, afgehakte borsten en babyduiven: De Straten in de Blasiusstraat.

11 juni 2024, 19.00 uur · Aangepast 13 juni 2024, 16.42 uur · Door Liselotte van Rijn

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Deze week bezoeken we de Blasiusstraat in Oost. 

De Blasiusstraat en Wibautstraat liggen er nu rustig bij, maar waren in de jaren tachtig het strijdtoneel van krakersrellen. Bij de ontruiming van het gekraakte pand  de Blaaskop ging het er hard aan toe. Oud-kraker Els verzette zich fel tegen de sloop: “Wij hadden zoiets van stadsvernieuwing is stadvernieling.” En aan stadsvernieling heeft Els ook gedaan: “We zijn de stad door getrokken. We hebben nog wat ramen ingeslagen als teken dat we het niet eens zijn met wat er gebeurt.” Het mocht helaas niet baten, het pand heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw, waar Els goed zicht op heeft: “Je kan van alles bouwen, maar niet die lelijke nieuwbouw. Kijk maar naar de overkant, het is verschrikkelijk.”

AT5
Quote

“We hebben nog wat ramen ingeslagen als teken dat we het niet eens zijn met wat er gebeurt”

Els

Afhakte borsten, uitgetrokken tanden en opengereten lichamen. Onze stagiair Liselotte vertelt over de heilige Blasius en alle gruwelijke manieren waarop populaire heiligen uit de middeleeuwen doodgemarteld zijn.  

AT5

De meeste Amsterdammers moeten er niet aan denken, meer dan 60 duiven in de tuin, maar Coby is niets anders gewend. Haar hele  leven is ze omringd door duiven. Haar vader had duiven, haar man had duiven en nu heeft haar zoon Barry de duiven in de achtertuin overgenomen. Het kan dan ook niet anders dan dat de liefde voor de duivensport in het bloed zit. Barry: "Het is een soort van bacil, dat komt in je en gaat er niet meer uit.”

Quote

"Het is een soort van bacil, dat komt in je en gaat er niet meer uit”

Barry

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]